Kuvataiteen KU4-kurssilaiset tekivät sätkynukkeja Raahen Seudun vanhojen lehtiartikkeleiden pohjalta. Tehtävässä tutkittiin ihmisen mittasuhteita ja kuvattiin Raahen Seudussa aikoinaan uutisoitu tapahtuma. Lehtiartikkelit ovat vuosien takaa, pääasiassa 1930-luvulta. Ihmisten asentoja ja mittasuhteita harjoiteltiin croquis-piirroksia tekemällä.

Croquis - eli minuuttipiirrokset harjaannuttavat havainnointikykyä. Ihmisen mittasuhteet tulevat tutuksi.

Tehtävä:

112-päivä (11.2.) on valtakunnallinen teemapäivä, jolloin korostetaan turvallisuuden merkitystä ihmisten arjessa. Saat luettavaksi Raahen Seudun artikkeleita 1930-luvulla tapahtuneista onnettomuuksista. Tee ihmisen anatomiaa mukaileva sätkynukke jonkin uutisen pohjalta. Voit kuvata tapahtuman uhria tai auttajaa. Tekniikka on vapaa: lyijykynä, peiteväri/akryylivärimaalaus, tussi, väripaperi/lehtileike/valokuvakollaasi…     Tavoitteena on ihmisen anatomian kuvaaminen, lehtiartikkelin tunnelman tavoittaminen kuvittamalla, sätkynuken teknisten ratkaisujen yhdistäminen kuvalliseen ilmaisuun.

Niinan ja Lauran sätkynuket. Tyttö pakenee palavasta talosta.

Varas sai saaliiksi kaksi sormusta.

Sormusvaras juoksee kaksi sormusta mukanaan. Essi

Eläinrääkkäys.

Maailma, ihmiskohtalot ja tapaturmat ovat muuttuneet melkoisesti vuosien kuluessa. Sanomalehtiviikkoon tuli historiallista syvyyttä kun opiskelijat huomasivat kuinka lehtien uutisointityyli ja kieli ovat muuttuneet. Vakavia asioita, onnettomuuksia kuvittaessa puhuttiin hieman huumorin varjollakin turvallisuuden merkityksestä ihmisen arjessa. Kuvataide ei ole vain taiteen tekniikoiden opiskelua – kuvataide on hyvä väline vaikeasti sanallistettavien aiheiden käsittelyyn.

Kansalliskirjaston historiallisesta sanomalehtikirjastosta voi lukea vanhoja lehtijuttuja Raahen tapahtumista, vaikkapa uutisen tapahtumista vuonna 1900 maaliskuussa (Raahen lehti) – 110 vuotta sitten!

Villen sätkyukko kimmastuu narusta vedettäessä.

Pyykinpesussa käytetty lipeä aiheutti useita myrkytysonnettomuuksia lapsille aikoinaan. Nykyäänkin pesuaineet on syytä pitää poissa lasten ulottuvilta.