Millaista arkkitehtuuria eli rakennustaidetta syntyy kun KU2-ryhmäläiset saavat viiden hengen joukkueissa rakentaa mahdollisimma korkeita pilvenpiirtäjiä oljista ja maalarinteipistä?

Tavoitteeksi pikaiselle arkkitehtuuri-tehtävälle annettiin KORKEUS, ESTEETTISYYS JA KESTÄVYYS. Toiveena oli myös harjoitella aina tarpeellista ryhmässä toimimista.

Kolmiorakenne oljista.

Monikansallinen arkkitehtijoukko. Ku2 ryhmäläiset saivat kansainvälistä vahvistusta ryhmään belgialaisesta ja saksalaisesta vaihto-oppilaasta.

Osa ryhmistä päätyi 1960-luvulta tuttuun elementtitekniikkaan, jolla pystyttiin tehokkaasti rakentamaan runsaasti asuntoja eri puolille lähiöihin maalta muuttavalle väestölle. 1960-luvun kerrotalokanta on juuri nyt remontin tarpeessa. YLEN tuottama ´Tehtävä lähiössä´-ohjelma käsitteli 6.2.2011 ennakkoluulotonta tapaa muokata Raahelaisia kerrostaloja. Kummatin kerrostaloja päätettiin madaltaa. Ja niitä muokattiin ekologisessa hengessä nykyajan tarpeita vastaavaksi: puretut osat kierrätettiin, aurinkopaneelit ja tuulivoimalat tuottavat energiaa talojen käyttöön.

Ookko huomannu Rantakadun Soveliuksen ´Gröna Slottetin` fasadin neljä valeakkunaa?

Soveliuksen talo Raahe

Soveliuksen talossa on neljä valeikkunaa, jotka tasapainottavat Myhrbergin puiston puoleista julkisivua.

Raahen 1810 tapahtuneen suurpalon jälkeen rakennettu Pekkatori on Suomen oloissa poikkeuksellinen umpikulmainen renessanssityylin aukio, josta Henrik Lilius on kirjoittanut saksankielisen väitöskirjan Der Pekkatori in Raahe. Studie über einen eckverschlossenen Platz und seine Gebäudetypen. Helsinki 1967. Väitöskirjan kansantajuisempi painos ilmestyi jokunen vuosi sitten ja siihen voi tutustua vaikka kuvisluokan kirjahyllyllä. Valtakunnallisesti merkittävän puukaupungin lisäksi Raahesta löytyy runsaasti esimerkkejä arkkitehtuurin historiasta.  Innokkaan raahelaisen puuempire-hehkutuksen vastapainoksi KU2-kurssilla kokeiltiinkin arkkitehtuurin tyylipiirteiden rakentamista sokeripaloin. Tutustuimme myös ehkä vähän lukioikäisiä nuoremmille tarkoitettuun Suomen rakennustaiteen museon Arkkitehtuuri-peliin.

(KUVIA SOKERIARKKITEHTUURISTA OMAT TIEDOSTOT KANSIOSTA)