Raahen kirjasto peruskorjataan tulevien vuosien aikana. Suunnittelutöiden tueksi Raahen lukiolaiset halusivat tuoda esille nuorten näkökulman kirjaston uudistuksessa. Lukiolaiset miettivät kotitehtävänään ja oppitunnilla toteutetussa ryhmätyössä Raahen kirjaston tulevaisuutta. Innovatiiviset suunnitelmat esiteltiin kirjaston johtajalle ja henkilökunnalle kirjastolla 23.1.2012.

Paikallislehti Raahen Seudussa (8.2.2012) oli kirjaston korjausta käsittelevä juttu, jossa kirjastotoimenjohtaja Timo Töyräs sanoo:
”Raahen lukion toisen ja kolmannen vuosikurssin opiskelijat kokosivat ajatuksia peruskorjatusta kirjastosta kuvataiteen tunnilla opettajansa Aki Pulkkasen johdolla. Töyräs kertoo olleensa ilahtunut nuorten ajatuksista. Jotkin nuorten ideoista olivat sellaisia, joita kirjaston työntekijät olivat jo pohtineet.
Nuorten toiveissa olivat muun muassa kahvila, mediahuone ja nuorille suunnattu oleskelutila. Töyräs kertoo antaneensa lukiolaisten suunnitelmat arkkitehdin käyttöön.”

  

Lukion vieressä sijaitseva kirjasto on Raahen lukiolaisille tuttu paikka ja suurin osa kurssilaisista sanoi käyttävänsä kirjaston palveluja joka kuukausi. Lehtisali ja koulutehtävien tekemiseen soveltuva lukusali ovat lukiolaiselle tuttuja. Monet muistivat lastenosaston sohvaympyrän, jossa sai kuunnella lainakuulokkein musiikkia tai satukasetteja.  Musiikkiosaston lasikoppi oli open lukioajan tuttu hyppytuntipaikka – huoneessa saattoi kuunnella porukalla musiikkia kenenkään häiriintymättä. Lukiolaiset vierailevat kuukausittain vaihtuvissa taidenäyttelyissä kirjaston näyttelytilassa.

Millainen kirjaston visuaalinen ilme olisi nuorten mielestä loistavan näköinen ja toimiva? Miten sisustuksessa voisi näkyä raahelaisuus, nuorekkuus, trendikkyuys, tehokkuus tms. ? Toimivien palvelujen parantamista, kirjaston visuaalinen ilmettä, toimintatapaa mietittiin nuorten näkökulmasta ennakkoluulottomasti uudelleen. Tuleekohan kirjaston ulkoasuun muutoksia? Ilkeämielisimmät ovat kutsuneet kirjaston ulkokuorta ”styroksilaatikoksi, joka on kasattu yhteen maalarinteipillä”.

Toivottavasti nuorten postereilla ja ideoilla on vaikutusta arkkitehdin suunnitelmiin!