KARTTA, kuvataiteen lukiodiplomitehtävä 2019-2020

Kartalla hahmotamme maailmaa. Kartta sisältää valikoitua informaatiota ennen kaikkea visuaalisessa muodossa. Eri aikojen ja eri kulttuurien kartat kertovat myös esimerkiksi vallasta ja politiikasta. Toisaalta kuvan tekijä voi kartoittaa teoksessa omia havaintojaan, ajatuksiaan ja reittejään.

Tehtävä: Ideoi, suunnittele ja toteuta teos tai tuote, joka käsittelee aihetta kartta. Nimeä teos tai tuote.

Lukuvuonna 2019-2020 Raahen lukiossa tehtiin 7 kuvataiteen lukiodiplomisuoritusta.

Uudet tehtävät julkaistaan keväällä ja opiskelija valitsee yhden tehtävän kurssin aikana suoritettavaksi. Kuvataiteen lukiodiplomiin kuuluu työskentelyprosessia esittelevä portfolio ja taideteos. Tehtäviä oli tänä vuonna kuusi, joista opiskelijat saivat valita yhden. Suosituimmaksi tehtäväksi valikoitui Omakuva. Tehtävien teemat käsittelivät tänä vuonna laajasti ajankohtaisia asioita aina kulttuurien kohtaamisesta juhlavuotta viettäneeseen kirjailija Minna Canthiin.

Raahen lukion kuvataiteen lukiodiplominäyttely on esillä Orion aulassa.

OMAKUVA

Taiteen historiassa omakuvilla on vuosisatainen perinne. Ihmiset tutkivat omakuvissaan itseään, identiteettiään ja suhdettaan ympäröivään maailmaan. Sosiaalisen median myötä selfiestä on tullut arkipäiväinen vuorovaikutuksen väline. Tehtävä: Ideoi, suunnittele ja toteuta teos tai tuote, joka käsittelee aihetta omakuva.

Kuvataiteen lukiodiplomin suorittamisen keskeinen osa on portfolion kasaaminen. Puolet arvosanasta määräytyy työskentelyprosessia kuvaavasta portfoliosta.

 

KULTTUURIT KOHTAAVAT KUVISSA

kuvataiteen lukiodiplomitehtävä 2019-2020

 

Kulttuurit syntyvät, toimivat ja muuttuvat vuorovaikutuksessa. Myös ihmisen identiteetti muodostuu osallisuudesta erilaisissa kulttuurisissa ryhmissä. Visuaalinen kulttuuri heijastaa ja muokkaa osaltaan identiteettejämme. Miten kulttuurien kohtaaminen synnyttää uutta kulttuuria? Miten lainaamme toisista kulttuureista? Millainen lainaaminen on mielestäsi kulttuurin omimista, väärinkäyttöä? Entä millainen kulttuurinen lainaaminen kunnioittaa ja arvostaa toisen ihmisen tai yhteisön kulttuuria?

Tehtävä: Ideoi, suunnittele ja toteuta teos tai tuote, joka käsittelee aihetta kulttuurien kohtaaminen.

MITÄ MINNA NYT TEKISI?  

kuvataiteen lukiodiplomitehtävä 2019-2020

Vuonna 2019 Minna Canth täyttää 175 vuotta. Canth (1844−1897) oli tunnettu kirjailija, etevä yrittäjä, köyhän kansan puolustaja, järjestöaktiivi ja aikansa vaikuttaja.

Tehtävä: Mitä Minna tekisi nyt? Mihin yhteiskunnalliseen haasteeseen olisi syytä tarttua? Mihin epäkohtaan haluaisitte vaikuttaa? Miten esittäisitte ideanne ja ajatuksenne muille? Pohtikaa, millainen olisi ihanteidenne mukainen yhteiskunta?