Opetushallituksen Merkkivuoden 1809 Kohtaamisia -kuvataidekilpailun tulokset julkistettiin Snellmanin päivänä 12.5.2009 klo 13.00 alkaneessa palkintojenjakotilaisuudessa Säätytalolla Helsingissä. Raahen lukion opiskelija Elisa Vesterbacka menestyi kovatasoisessa kilpailussa hienosti tullen seitsemänneksi nuorten lukiokoulutuksen ja ammatillisen peruskoulutuksen sarjassa. Tehtävänä oli kohdata kuvallisesti joku 1800-luvulla vaikuttanut henkillö.

Elisa Vesterbacka: Naiset barrikaadeilla, sekatekniikka, 2009

Elisa Vesterbacka: Naiset barrikaadeilla, sekatekniikka, 2009

Elisa kertoo voittajateoksensa taustasta:

Valitsin Minna Canthin, koska hän on tehnyt minuun suuren vaikutuksen rohkeudellaan. 1800-luvulta on vaikea löytää toista naista, joka olisi yhtä hanakasti ajanut naisten oikeuksia. Erityisen voimakas teos on työmiehen vaimo, joka ottaa suorasukaisesti kantaa yhteiskunnan suurimpaan epäkohtaan: naisten ja miesten väliseen epätasa-arvoon. Mennessään naimisiin naiset menettävät vapaan tahtonsa ja koko omaisuutensa miehelleen. Nykyisin naiset ovat toki vapaita ajattelemaan, pukeutumaan ja päättämään omista asioistaan. Tasa-arvon puolesta on kuitenkin edelleen taisteltava. Naisen eurohan on edelleenkin vain noin 80 senttiä.

Tuomariston kommentti: Historia, valta, voima, menneisyys ja nykyisyys on koottu hyvin samaan kuvaan. Tunne, vahva visuaalinen ilmaisu ja naisten joukkovoima ovat käsin kosketeltavissa. Hienossa kollaasissa on niin perinteisten kuin uusien tekniikoiden oivaltavaa käyttöä ja niiden yhdistämistä.

Lue lisää kilpailusta: http://www.edu.fi/pageLast.asp?path=498,523,89329,89342