KU9 Kuvanveisto ja keramiikka kurssilla teimme Kiina-aiheisen rakusavityön lisäksi esinesarjan, jonka muotoiluun kiinnitettii huomiota. Valusavitekniikassa muokataan ensin halutun esineen muotoinen malline, jonka avulla tehdään kipsimuotti. Itse suunniteltua muotoa voi toistaa loputtomiin kipsimuottia käyttäen. Valusavitekniikka mahdollistaa esinesarjan toteuttamisen ja erilaisten lasitusten kokeilun. Tavoitteeksi asetettiin kolmen esineen tekeminen, mutta useimmat kurssilaiset ehtivät ja halusivat tehdä isomman esinesarjan.

Esinesarjat ovat nähtävillä koulun portaikkoon kasatussa näyttelyssä ja ne ikuistettiin myös näihin opiskelijoiden ottamiin valokuviin:

Mukin muotoon valettu juhlallinen juoma-astia. Värit mukeissa on monipuolisia ja kiiltäväpintaisia. Joonas

Noro-kulho on upeasti puolipallon muotoon valettu näyttävä tarjoiluastia. Kulhojen värit ovat kirkkaita ja iloisia. Juuso

Starberry Mustrooms, (Huom! Ei ole tarkoituskaan olla mushroom strawberry) Nimi tulee omista kirjoitusvirheistä, ja siitä, ettei sarjakaan ole muodoiltaan ihan täydellinen. Ruukut kuvastavat sieniä, eikä nuolia, kuten joku maalikko voisi luulla. Tykkään kraklaavasta lasitteesta, joten käytin sitä eniten. Sarjaa oli mukava tehdä, ja se poikkeaa muiden töistä vähän muotojensa takia. Sienikuppeja vois käyttää kukkaruukkuina tai tarjoiluastioina, ihan miten ite vaan tykkää! Emmi

Pex-sarja jota on monia eri värejä. Kahvimukin näköinen teos, jota voi käyttää esim. koristeena tai säilytykseen. Idea syntyi miettiessä jotain yksinkertaista muotoa. Pekka

Juho

PalikaX - astioita voi käyttää esimerkiksi ruokapöydässä tai koriste-esineenä. Jokainen astioista on erivärinen. Työn tekeminen oli mukavaa, mutta lasituksen/engobin värin tasaiseksi saaminen oli haastavaa, koska aina tahtoi jäädä siveltimen jälkiä astiaan. Parhaimmin onnistuneet ovat tumma ja vaaleansininen. Nina

Lehmänkellot - Kun sain tietää tehtävänannon, tiesin heti minkälaisia saviastioita halusin tehdä. Ensin tein muotin savesta muotoilemalla. Se oli aika vaikeata, sillä muodon piti olla ulospäästävä, ja seinämien piti olla mahd. suoria sillä kaikki näkyisi lopputuloksessa. Muotin teon jälkeen päälle valettiin kipsiä, josta muodostui kipsimuotti, kun savi kaavittiin pois. Tyhjään muottiin kaadettiin valusavea, ja odotettiin n. puoli tuntia, jonka jälkeen loput valusavet kaadettiin pois. Muotin seinämille muodostui puolen sentin kokoinen kerros savea, joka kuivuessaan muodosti kupin. Sitten kuppi maalattiin engobilla, ja raakapoltettiin. Sen jälkeen mahdollisesti vielä lasitettiin ja laitettiin lasitepolttoon. Sitten kuppi oli valmis! Tein pari värikokeilua, suosikkini olivat vaaleanvihreä ja valkoinen kuppi, jotka molemmat on lasitettu kraklaavalla lasitteella. Mirjam

Lehti-sarjan ruukut sopivat koriste- sekä käyttöesineiksi. Ruukut voidaan kätevästi pinota, joten ne vievät pienen tilan, kun niitä ei käytetä. Juhani

Kúrbisorange - Idea syntyi kotona tähän valusavimuottiin, muotoon ja käyttötarkoitukseen. Olen innokas mandariinipuun kasvattaja ja pieni tämän hetkinen taimi tarvitsee kohta uuden ruukun. Kaupan ruukut ovat todella tylsiä perinteisiä valkoisia muovisia löyskiä, mutta hienot ruukut maksavat heti paljon. Tämä ruukku on ainut mikä onnistui täydellisesti ja se riittää, värikin on juuri mainio "mandariinin värinen" ja lasite onnistui hyvin. Menihän siihen se kokonaan uusi lasite purkki. Kuvan tausta maalaus on Matiaksen. Lauri

Sannx (kuva yllä)

Astiaani voidaan käyttää pienten asioiden säilyttämiseen, mutta myös esimerkiksi karkkikulhona. Se on kooltaan pienen tarjoiluastian kokoinen, käteen mahtuva ja helposti mukana kannettava. Väriltään se on heleän värinen. Esineiden valmistaminen on helppoa ja yksinkertaista. Niitä oli mukava tehdä. Mielestäni keltainen onnistui parhaiten, koska sen muoto on onnistunut ja maalaus sujui erinomaisesti. Sanna

Riikka

The name of my work is `Platypus`. These plates can be used for decorations, or as a piece of art to enjoy. For practical use they can be used as a fruit display, displaying apples, oranges, bananas etc. Anyone can use these plates, whoever likes them. These plates are made from plaster and clay, so they cannot be used with liquid. Nicole