Raahen Seudun lehtijuttu kilpailusta: Taiteella ilmastonmuutosta vastaan

Lukiolaiset osallistuivat Osuuspankkien kuvataidekilpailuun, jonka aiheena oli Meillä on oma kuvamme ilmastosta.  Omassa sarjassaan lukiolaiset saavuttivatkin kolmoisvoiton! Onnea Karina, Kristiina ja Eevi! Kilpailu on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman suurin lapsille ja nuorille järjestettävä taidekilpailu. Kilpailu järjestettin Suomessa 34. kerran. Lukiolaisten ikäsarjan (15-18 vuotiaat) tehtävänä oli suunnitella ilmastonsuojelukampanja, jossa tekniikka oli vapaa:

”Maapallon ilmasto muuttuu. Pohjoisnapa sulaa ja hurrikaanit pyyhkäisevät maan yli yhä suuremmalla voimalla. Jotta jääkarhut eivät muutu ruskeiksi karhuiksi ja aurinkosuojakerroin 99 jää tieteiskirjallisuudeksi, tarvitsemme ilmastonsuojelua. Kerro meille niin ilmaston tuhoamisesta kuin ilmaston pelastamisestakin. Voit olla itse ilmastotaiteilija ja kehottaa ihmisiä ilmastonsuojeluun! Mitä tarvitset siihen? Paperia, kameran ja tietysti hyvän idean.”

KU2-ryhmäläisten kotitehtävänä oli ilmastonsuojeluun herättävän julisteen luonnostelu. Juliste toteutettiin koulussa kotitehtäväluonnoksen pohjalta. Monien mielestä oli melko vaikeaa miettiä kuinka ilmastonmuutokseen liittyvät asiat muuttaisi visuaaliseen muotoon. Lopputuloksissa on hienoa niiden erilaisuus ja töiden taustalla näkyvä ajatustyö.

Taide on tapa ottaa haltuun ristiriitaisia asioita. Ei-sanallisessa ajattelussa on ristiriitoja ja kuva voi olla monimutkainen kuten käsiteltävä aihekin. Kilpailutöitä tarkastellessa keskusteltiin niiden onnistumisesta kuvataiteen ja julisteille annettujen tavoitteiden kannalta, mutta aiheen ansiosta puettiin sanoiksi myös ympäristöeettisiä ajatuksia. Mitä ilmastonmuutos tarkoittaa omalla kohdallani – miten se näkyy tekemässäni kuvassa? Millaisia kuvaviestinnän keinoja mainonta, propaganda, julisteet, lehtikuvat käyttävät?

Tehtaanpiiput. Kristiina

´The Contract to Reduce Emissions´. Juho

Emilia

Eevi

Eeva-Riikka

Työ kuvaa nykyhetken tilannetta, jota äiti edustaa ja tulevaisuuden tilannetta jonka ihmiset ovat jättäneet jälkipolville. Annika