Virtuaaliympäristöt ja internetin verkkosivut tarjoavat mielenkiintoisen tavan kokea taidehistorian aarteita.

Kevään päätteeksi KU4 kurssilaiset tutustuivat taidehistorian huippunimeen Michelangeloon ja Sikstuksen kappeliin. Kappelin freskoista, noin 300 hahmon joukosta, valittiin yksityiskohta, jota käytettiin paperisen rekileijan kuvituksen lähtökohtana. Leijan kuvitus tuli toteuttaa  vesiliukoisilla puuväreillä. Rekileijat vakautuvat pitkien pyrstöjen avulla, ja tehtävänantoon kuuluikin myös visuaalisen pyrstön suunnittelu sekä tietenkin langan pidikkeen teko.

”Halusin tehdä kasvokuvan, koska se näkyy ylhäältä paremmin kuin isompi kuva. Maalauksen kasvot olivat mielenkiintoisen näköiset ja en ole koskaan piirtänyt kasvoja näin tarkasti.” Viivi

KU4-kurssilla harjoiteltiin taiteen tekniikoita, käsiteltiin taidehistoriaa ja piirrettiin Escherin-taidetta mukaileva asetelma havaintoon perustuen. Michelangelon maalauksia tutkittiin freskojen yksityiskohtia jäljentämällä.

Sikstuksen kappelin katto on 20 metrin korkeudessa ja tavoitteena oli lennättää kuva-aihe ainakin samaan korkeuteen rekileijan muodossa. Taidehistorian kirjoja syvemmän kuvan, ellei peräti kokemuksen kuuluisasta Sikstuksen kappelista, saa Vatikaanin museon internetsivulla, jossa Michelangelon kuva-aiheita voi tarkastella mielensä mukaan paikkaan sopivan musiikin tahdissa: Sikstuksen kappeli.

Taidekirjojen ja internetin kuvasivut eivät välitä käsitystä Sikstuksen kappelista tilana. Miltä kuulostaisi jos saisit katsella kappelin interiööriä, sisätilaa omaan tahtiisi haluamistasi kohdista, tarkastella vaikkapa yksittäisiä hahmoja valtavasta kuvakokonaisuudesta?Second Life-virtuaaliympäristössä kuljetaan kolmiuloitteisissa tiloissa. Ensimmäisen harppauksen opetuskäytössäkin olevaan Second life-maailmaan kuviskurssilaiset ottivat opettajan valvonnassa – jokainen sai etsiä rekileijaansa valitun kuva-aiheen kappelin maalausten joukosta tilassa virtuaalihahmolla, avatarella lentäen!

Millaista on kuvisopetuksen tulevaisuus? Kuvassa kuvisopen avatar lentää Sikstuksen kappelin freskoja tutkimassa. Kolmiulotteista tilaa voi tutkia mielinmäärin ja keskustella muiden käyttäjien kanssa.

”Second Life oli aika tylsä. Olisi ehkä vaikuttavampaa nähdä tuo Sikstuksen kappeli ihan oikeassa elämässä”. (Opiskelijan kurssipalautteesta)

Kurssipalautteesta poimittua

Laajempi kolmiuloitteisten maailmojen opetuskäyttö saa vielä odottaa – opetuskokeilu mm. Kulttuuripassi-kurssilla perinteisemmässä verkkoyhteisössä osoittautui tänä lukuvuonna toimivaksi, paremmin hallinnassa olevaksi ja uudenlaista vuorovaikutusta opetukseen tuovaksi ympäristöksi. Second Lifen opetuskäyttöä ovat kokeilleet mm. Sotungin lukio, Helsingin yliopisto ja monet muut oppilaitokset.

Kurssin lopussa pääsimme toden teolla testaamaan leijoja Merikadun kentällä. Mikä olisikaan voinut olla parempi tapa päättää kevään viimeinen KU4-kurssi?

Unohtumattoman kokemuksen leijataiteeseen sain arkkitehti Mårten Bondestamin pitämällä leijakurssilla Helsingin Taideteollisessa korkeakoulussa opiskeluaikoinani. Kurssin lopputyönä valmistui monenlaisia pimeässä lennätettäviä taidekapistuksia Suomelinnassa järjestettyyn Valon voimat -tapahtumaan.Itsevalaisevien ja valaistujen leijojen Valoleijat-näytös Suomenlinnan öisellä taivaalla lähes myrskytuulessa oli melkoinen kokemus. Suomenlinnan majakan valossa välkkyi syysviimassa lentäviä leijoja ja lennätysnaruihin kiinnitettyjä valotikkuja. Leijan rakentamisessa yhdistyy matemaattisen tarkka tekniikka ja persoonallinen luova ilmaisu mielenkiintoisella tavalla. Kiteboarding-leijalautailu-urheilu ja monenlaiset tekniset kokeilut (mm.valo- ja videokuvaaminen leijan avulla) ovat tehneet leijan lennättämisestä kaikenikäisten harrastuksen.

Muutamia linkkejä leijataiteeseen liittyen:

Kuvia leijafestivaaleilta

Leijagalleria