Tämän kevään KU7- eli kankaanpainoryhmä sai aikaan hienoja harjoitus- ja lopputöitä erilaisilla tekniikoilla.  Tekniikoina käytettiin mm. taikinatekniikkaa, sabloonatekniikkaa ja painamista muilla menetelmillä. Kankaita myös värjäiltiin hienoilla keväisillä, hehkuvilla väreillä.

Yllä oleva työ on toteutettu taikinatekniikalla, jossa ns. paksua lättytaikinaa pursotetaan halutulle alueelle ja annetaan kuivua. Kuivumisen jälkeen työ tuputetaan mieluisilla väreillä ja värin kuivuttua taikina (kuvassa valkoiset kohdat) rapataan pois.

Sabloonatekniikan vaiheita. Ideoitu kuva siirretään kalvolle, josta leikataan tarvittavat osat pois. Lopuksi työ tuputetaan sabloonakaavion läpi, jolloin kuvio muodostuu halutun näköisenä kankaalle.

Värialueita voi rajata myös esimerkiksi maalarinteipillä.

Toistoharjoitus. Kankaat pitää aina painamisen/värjäyksen jälkeen silittää sopivalla lämpötilalla värin kiinnittymisen takaamiseksi.

Lämpimässä värjäysliemessä puolisen tuntia oltuaan kangas pestään kylmällä vedellä ja annetaan kuivua.

Kangaskassit saivat hienoja kuvioita solmuvärjäystekniikan avulla.

Kurssin lopputöiden aiheet olivat vapaasti valittavissa, mutta ideana oli käyttää toistoa jossain määrin omassa työssä.

Keksin lopputyön aiheeksi perhoset, jotka lentää parvessa ikään kuin olan yli. Toistoa piti olla, ja sitähän kans löytyy. Syvyysvaikutelmaa syntyi vähän kun perhoset ovat erikokoisia. Kohovärit kuvioiden reunalla tuovat piristystä kokonaisuuteen. Värit sain tasaisesti painettua ja muutenkin työ onnistui aika kivasti. Oli mukavaa hommaa! Minna

Myös tietokonetta voi käyttää hyväksi toistuvaa kuviota suunniteltaessa.

Ajatuksena oli, että kuvio muodostaisi paljon toistoa ja se ei olisi liian vaikea toteuttaa. Silti siitä piti tulla uudennäköinen ja menevä. Molemmat paidat olivat aluksi valkoisia ja toiseen värjäsin vinoon sinivihreän osan. Toisen jätin värjäämättä, koska siitä piti tulla selkeä ja puhdas. Siihen kuvio painettiin mustalla ja häivytys tuli alaspäin. Janne

Valitsin Urho Kekkosen painotyön aiheeksi koska Urkki on/oli kova jätkä ja en ole nähnyt hänestä Che Guevara tyyppisiä varjokuvia. Värit on kirkkaita ja taustat tummia, jolloin kuva on terävämpi. Juuso

Lisää lukiolaisten kankaanpainotöitä löytyy KU7 kurssin sivulta.

Mielenkiintoisia kankaanpainolinkkejä:

We Love Patterns

Ian Dutton

Aimee Wilder Designs

Tula Pink

ISAK

Ingela P Arrhenius

MCA/Evil Design

Jon Burgerman

Jane King

Patapri

Marcia Copeland

Pattern People

Nadja Girod

Delphine Doreau

Jaakko Pallasvuo

Suturno