Hetken säilyviä maalauksia ruokaöljyllä.

KU8 -kurssilaiset maalasivat joulukuun aamupimeydessä varjomaalauksia. Etsimme ensin kuvia ihmisistä uutisista, mainoksista ja taidekirjoista. Luokkaan ripustettiin kaava- ja makulatuuripaperia. Sytytimme kaksi rakennustyömaavaloa papereiden taakse. Kiipesimme pöydälle maalaamaan ruokaöljyllä ja vedellä ihmishahmoja kuvien pohjalta anatomiaa tutkien.

Hetkittäin oli mukava käydä katsomassa paperin toiselta puolelta maalauksen edistymistä ja varjokuvina näkyviä taiteilijoita. Vesimaalaukset kestivät vain hetken ennenkuin kuivuivat. Ruokaöljy levisi hitaasti paperilla ajan kuluessa, joten syntyneitä taideteoksia ei voinut säilöä muuten kuin valokuvin.

Varjomaalauksissa lopputul0sta tärkeämpää onkin prosessi. Maalaajien mieliin painui kokemus ja tunnelma ihmishahmojen anatomiaa harjoitellessa.

Ehkä joskus maalausprosessia päästään näkemään vaikkapa koulun juhlien elävöittäjänä juhlasalissa tai koulun lavalla?

Maalatessa tuntui siltä, että työskentelee itsekseen. Paperin takana oli kuitenkin seuraamassa jokaista siveltimenvetoa iso joukko ryhmäläisiä.