KU2-kurssilla vieraili Raahen kaupungin kaavasuunnittelija Mathias Holmén kertomassa arkkitehdin opinnoista, ammatista ja Raahen lukion ympäristön myllerryksestä. Kuvisluokan ikkunasta on voinut seurata uuden monikerroksisen asuintalon kohoamista. Työkoneet ovat tehneet uusia teitä ja kaivaneet perustuksia rakennuksille.

Lukion vieressä rakennetaan. Maakerrosten alta paljastui tiilisiä rakenteita.

Arkkitehdiksi voi opiskella Aalto yliopistossa arkkitehtuurin laitoksella, Tampereen teknillisessä yliopistossa rakennetun ympäristön tiedekunnassa ja Oulun yliopiston teknillisessä tiedekunnassa, Mathias sanoo. – Kuviksesta saa hyvät valmiudet arkkitehdin opintoihin. Opintoihin sisältyy luentoja, harjoitustöitä, tenttejä, opintomatkoja jne… mutta myös paljon omaa tekemistä: jo lukio-opinnoista tuttua kuvankäsittelyä, värioppia, pienoismallien rakenteluprojekteja jne. 

Työnkuva on moninainen. Arkkitehti piirtää pohjapiirroksia ja julkisivuja, kuten usein ajatellaankin, Mathias sanoo. – Mutta arkkitehti voi toimia myös teollisen muotoilun parissa tai kaupunkisuunnittelun piirissä uusia asema- ja yleiskaavoja suunnitellen.

”Valo herättää tilan eloon” Oppitunnin aikana kaavasuunnittelija näytti lukiolaisille mielenkiintoisia esimerkkejä opintoihin liittyneiltä ekskursioilta Tanskasta ja Japanista.

– Arkkitehti havainnoi ympäristöä kaikilla aisteilla, Mathias sanoo. Luonnon arkkitehtuuri, valon tutkiminen, rakennusmateriaalit ja akustiikka jne. ovat osa arkkitehtuuria. Ihmisen mittakaava ja kaupungin rytmi (hiljaiset tilat ja hektiset alueet) tulivat hyvin esille Mathiaksen esimerkkivalokuvissa.

Oppitunnilla nähtiin mm. Raahen alueen asemakaavaluonnoksia, joihin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla. Raahessa viime vuosina on työllistänyt mm. sataman asemakaava, tuulivoima-alueiden kaavoittaminen ja uusienasuinalueiden suunnittelu.

Arkkitehtuuri ja kaupunkirakentaminen on kerroksellista. Kaupungin laajeneminen voi tapahtua tiukan suunnitelmallisesti tai orgaanisesti. Raahen 1800-luvun alun tiukka ruutukaava uudisti kaupungin 1810 tapahtuneen palon jälkeen. Toisaalla, esim. Italian Siennassa, kaupunki on kasvanut orgaanisesti hiljalleen laajentuen.

Raahen lukion rantaa yli sata vuotta sitten. Gellinin paviljonki näkyy vanhassa postikortissa.

Raahen lukion rantaa yli sata vuotta sitten. Gellinin paviljonki näkyy vanhassa postikortissa.

Myös Raahessa on runsaasti historiallisia kerrostumia: lukiolaisten pyöräparkin alta kaivautui esiin syksyllä 2012 vanhan oluttehtaan tiilirakenteita. Gelmannin paviljonki ja Korppilan virvoitusjuomatehdas ovat sijainneet lukion lähistöllä ennen lukiorakennuksen (rak. 1958) valmistumista.