Ukkelitkollaasi

Raahen lukion viime kevään ylioppilas Essi on toiminut työharjoittelijana kuvisluokassa 3. jakson alusta alkaen tutustuen kuvataideopettajan työtehtäviin. Essi toimii lukiolaisten ja opettajan apuna neljä tuntia päivässä.

Miksi hakeuduit työharjoitteluun kuvisluokkaan?

Olen jo pitkään haaveillut kuvisopettajan ammatista, välillä salaa ja vähemmän tosissaan. Minua kiinnosti nähdä, minkälaisia kuviksen tunnit ovat opettajan näkökulmasta kun viime vuosina minulle on tullut tutuksi pelkästään oppilaan näkökulma.

Millaiselta kuvisluokan arki ja opettajan työ näyttää harjoittelijan silmin?

Tässä jaksossa on kolme 1.-kurssia, joten päivissä on ollut aika paljon toistoa. Tunnin alussa ja luennoilla on kerrottu ja tehty samat asiat ehkä hieman eri järjestyksessä ja eri sanoilla. Lisäksi opettajalla on kaikenlaisia projekteja tuntien ja niiden suunnittelun lisäksi, opettaja on jo pari kertaa jakson aikana tullut Helsingistä yöjunalla töihin. Tähän mennessä harjoittelu on kuitenkin vain vahvistanut haluani päästä opiskelemaan kuviksen opettajaksi.

Millaisia asioita olet päässyt tekemään? Olet ohjannut kolmen KU1-ryhmän akvarelliharjoituksen. Mitä uutta opit opettajana olemisesta?

Aiheena oli maalata akvarelliväreillä jotain arkista/maanpäällistä avaruuteen. Tarkoituksena oli maalata jotain, joka ei pärjäisi avaruudessa tai muuten vain kuulu sinne.  Sitä ennen annoin oppilaiden tehdä värikokeiluja, jotta he uskaltaisivat kokeilla erilaisia värejä ja tutustuisivat muuhunkin tekniikkaan kuin peruskoulusta tutulle kuivalle paperille maalaamiseen ja laveeraamiseen. Avaruuden taustan pystyi tekemään villisti ja suurinpiirteisesti märkää märälle –tyylillä ja arkiset asiat skarpimmin kuivalle paperille. Tehtävässä on siis vastakkainasetteluja: värikokeilua/pikkutarkkaa maalausta, jotain mitä näkee joka päivä/jotain mitä näkee vain kuvista ja arkista/kaukaista. Pidin opettamisesta ja vaikka osa oppilaista ei ollut ikinä aikaisemmin maalannut akvarelleilla, he tekivät hienojakin värikokeiluja. Oli myös mukava nähdä, kuinka jotkut oppilaista tykkäsivät tehtävänannosta ja saivat hyviä ideoita lopulliseen  työhönsä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Millaisia muistoja sinulla on Raahen lukiosta ja kuvataidetunneista?

Raahen lukiossa on monipuolisesti erilaisia kuviskursseja tavalliseksi lukioksi, joka ei ole kuvataidepainotteinen. Tehtävät olivat yleensä hauskoja ja inspiroivia, mutta en aina päässyt näyttämään kaikkia kykyjäni, koska lukiossa opiskeluun liittyvä kiire tappoi luovuutta. Pidin kovasti myös monien muiden inhoamista taidehistorialuennoista. Aluksi luennot saattavat tuntua turhalta, mutta ne potkaisevat hieman omaa luovuutta käyntiin ja auttavat ymmärtämään taidetta, mikä on hyvä lisä yleissivistykseen.

Suosikkikurssini oli nykytaidekurssi (KU5), jossa pääsi tekemään vähän kummallisempia juttuja. Onnistuin silloin ensimmäistä kertaa kolmiuloitteisessa työssä. Valokuvauskurssilta jäi mieleen kaverin kanssa tehdyt valomaalaukset ja photostory-video, jossa minä mallina jahtasin tulikärpästä.

Miten kuvisopeksi voi kouluttautua ja millaiset suunnitelmat sinulla on seuraaville vuosille?

Aalto-yliopistossa ja Lapin yliopistossa on kuvataidekasvatuksen linjat. Myös Jyväskylän yliopistossa voi opiskella kuvataidekasvatusta, mutta siellä painotetaan taiteilun sijasta enemmän taidehistoriaa. Valitettavasti en ole ainoa, joka haluaa tätä alaa opiskella, joten hakijoiden ja hyväksyttyjen suhde on aika hurja (noin 200-400 hakijasta hyväksytään 20-25). Koska noin monta kilpailijaa olisi päihitettävänä, tarvitsen myös B-vaihtoehdon, jota vielä pohdiskelen. Alan pitäisi olla joko visuaalinen tai sitten jokin, missä saan kirjoittaa paljon. Näillä kriteereillä on tällä hetkellä kova opiskelupaikan mietintä käynnissä.  Korkeakouluihin hakemiseen liittyvästä uudistuksesta huolimatta aion jatkaa kuvataidekasvatukseen hakemista, vaikka pääsisinkin muuhun koulutukseen.

Essi on Raahen lukiosta valmistunut viime kevään ylioppilas ja hän toimii harjoittelijana kuvisluokassa opiskelijoiden ja opettajan apuna. Harjoittelun tavoitteena on tutustuttaa kuvataideopettajan työtehtäviin. Essillä on suunnitelmissa hakeutua opiskelemaan kuvataidekasvatusta tulevina vuosina.