Suunnittelua, kokeilua, tekniikoiden opettelua ja vastoinkäymisiä. KU7-kurssin värikäs lopputyösato on taas upeaa katseltavaa, kun lukiolaisilla on mahdollisuus tehdä painokankaita käyttöön ja pukinkonttiin.

”Tykkäsin kaikesta mitä tehtiin. Aika työntäyteinen kurssi ja hyvä niin.” NL

”Kurssilla riitti hyvin tekemistä ja tekniikat, joilla teimme kankaanpainantaa oli kivoja. Tulevaisuuden haaveena olisi olla ala-asteen opettaja ja näitä taitoja voin hyödyntää sitten. Luennot olivat mielenkiintoisia ja tekniikat tosi kivoja! Apua sai tarvittaessa. Huovuttaminen vei aika paljon aikaa ja sen olisi ehkä voinut siirtää jollekin muulle kurssille, koska aikaa ei oikein riittänyt lopputyöhön. Tosi kiva kurssi! Ehdottomasti suosittelisin!” SV

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

”Tekeminen oli mukavan omatoimista ja opettajalta sai tarvittaessa apua. Kankaanpainovärejä olisi voinut olla enemmän. Mutta värien sekoittamisella sai kuitenkin tarvittavat värit. Kiinnostavinta oli sabloonatekniikka. Taikinatekniikka taas ei ollut mun juttu, mutta sitäkin oli mukava kokeilla.”  JK

IMG_2437

Joulukoriste-tyynynliina. Lopputyön suunnittelussa ideoita ei millään syntynyt, halusin lopputyön olevan jouluaiheinen ja sabluunalla taikka palikkapainannalla toteutettu. Jo kurssin alussa minulla oli kuvio, jota toivoin pääseväni toteuttamaan, mutta kuvio ei tuntunut sopivan mihinkään. Nyt lopputyön suunnittelu vaiheessa päätin ottaa kyseisen kuvion käyttöön hieman muokaten sitä. Muokkasin sitä hieman lumitähden suuntaan(ainakin sabluunan tarkoituksena on esittää hieman lumitähteä/hiutaletta) ja tein kuvion sabluunaan. Kankaanpaino väriksi halusin jonkun punaisen sävyn, jolloin päädyin ruusunpunaiseen. Näin jälkeenpäin ajateltuna olisin voinut suunnitella työtäni hieman pidemmälle, mutta silti juuri sellaisena se sopii mielestäni huoneeseeni ja jouluteemaan. Mia

IMG_2428

Flowers Aluksi suunnittelin tekeväni verhot valotuskaaviolla, mutta huomasin ongelman kuvion sijoittamisen kanssa, joten päätin viime hetkellä tehdä ne sittenkin minulle tutummalla sabluuna  tekniikalla. (valotuskaaviolla päädyin tekemään loppujen lopuksi vain kassiin kuvioinnin)

Idean sabluunaan sain selaamalla netissä olevia kuvia. Kuvion väriksi valitsin mustan, sillä en tahtonut kovin värikkäitä verhoja. Jos saisin tehdä jotain paremmin/uudestaan niin olisin siirtynyt aiemmin sabluunaan ja sen suunnitteluun niin ei olisi tullut niin kiire työn kanssa ja olisi tullut tarkempaa jälkeä ja ehkä vielä hieman mielenkiintoisempi kuviokin.

Kaikesta huolimatta olen kuitenkin ihan tyytyväinen lopputulokseen, sillä vaikka pienellä kiireellä ne verhot tein, niin ne onnistuivat silti ihan suhteellisen hyvin. Todennäköisesti verhot päätyvät jossain vaiheessa huoneeni ikkunoihin.  Tanja

IMG_2426

”Opin kankaanpainannan perusteet ja erilaisia tekniikoita. Tekniikat opetettiin selkeästi ja apua sai tarvittaessa. Kiinnostavaa oli huovutus, sillä se erosi muusta kurssisisällöstä huomattavasti, se antoi siis virkistävää vaihtelua kurssin alukuun.” DL

IMG_2423

”Opin muodin historiasta ja erilaisia kankaanpainotekniikoita. Olisin kaivannut enemmän aikaa, että olisi ehtinyt kokeilla myös foliotekniikkaa,  koska se vaikutti kiinnostavalta”. LK

IMG_2431

Idyllinen joulu Tein lopputyönä joulupöytäliinan lumihiutalekuviolla. Käytin työssä taikinatekniikkaa. Ensin pursotin taikinaa kankaalle haluamakseni kuvioiksi. Kun taikina oli kuivunut, tuputin kankaan punaisella värillä. Sen kuivuttua raaputin kuivan taikinan pois ja silitin kankaan. Viime hetken ideasta silitin vielä jokaisen lumihiutaleen keskelle “timantin” koristeeksi. Valitsin taikinatekniikan, koska se oli mielestäni mielekkäin tekniikka. Lumihiutaleidea tuli luonnostaan ajatellessani joulua.

Mielestäni työssä epäonnistui hieman punainen väri, koska en tuputtanut sitä tarpeeksi paksusti, joten kangas kuultaa läpi paikoittain. Lumihiutalejonot menevät myös hieman vinoon. Pidän kuviosta, koska lumihiutaleet ovat kaikki erilaisia, sillä todellisuudessakaan ei ole yhtään samanlaista hiutaletta. Mielestäni työ kuvastaa idyllistä joulua punaisen värin ja lumihiutaleiden vuoksi. Jenni

IMG_2432

IMG_2412

2nd Dimension Tein harmaa-mustasävyisen kankaan taikina- ja sabloonatekniikalla. Kankaasta minun on tarkoitus tehdä pussilakana ja tyynyliina itselleni. Valitsin nämä tekniikat, koska ne sopivat parhaiten suunnittelemaani kuviointiin. Ensin piirsin taikinalla kuviot kankaaseen. Seuraavaksi tuputin koko kankaan harmaaksi. Vaikeinta työssä oli harmaan sävyn sekoittaminen joka kerta samanlaiseksi, mutta onnistuin siinä mielestäni kuitenkin aika hyvin. Harmaan värin päälle tein isoja kolmioita sabloonalla. Viimeiseksi rapsutin taikinan irti kankaasta, mikä oli ikävää koska sormenpäät tulivat kipeiksi. Työn nimi tulee siitä, että kankaassa on kahdenlaista kuviointia eli tavallaan kaksi eri ulottuvuutta. Laura

IMG_2435

Pinkki piristys Tein lopputyöni kankaan värjäystä, sabluunaa ja palikkapainantaa apuna käyttäen. Tein tekstin sen takia työhöni, koska se kiinnosti minua. Pinkin kankaan ajattelin ottaa pirteyden ja sen vuoksi että se on lempivärini. Kuvioina käytin lumihiutaletta ja mandalaa, jotka opettaja oli ostanut. Työssä onnistuin kankaiden värjäyksessä. Ajattelin kankaan menevän pilalle, mutta eipä se mennytkään. Työssä epäonnistui välillä palikka painanta, koska palikka täyttyi väristä ja muuttui suttuiseksi.  Ajattelin käyttää kangasta pöytäliinana, kunhan olen ommellut kankaani. Työn nimeksi päätin Pinkki piristys. Ella

IMG_2418

Anarchy in the high school Työ on tehty kankaanpainanta tekniikoilla. Ensin kangas on värjätty kultaisella kankaanpainovärillä tuputtamalla väri pintaan. Pohjan kuivuttua kankaaseen on painettu sabloona tekniikalla Sid Viciousin kasvot, sekä teksti Sex pistols. Työssä onnistui hienosti hahmojen sommittelu, sekä pohjaväri. Väriä oli käytössä todella niukasti, mutta silti se riitti tasaisesti koko työhön. Uudelleen haluaisin tehdä muutaman kasvokuvan painannan, sillä väri levisi hiukan reunoilta. Työ tulee käyttöön seinä kankaaksi tekijänsä asuntoon. Daniela

IMG_2429

Lumipyry Tein lopputyöksi tyynyliinan, jossa leijailee pieniä ja isoja lumihiutaleita. Aiheen keksin viikonloppuna pyryttäneestä lumesta, josta lopputyön nimikin tulee. Tein työn sabluuna tekniikalla, joka ei aivan onnistunut. Tarkoituksena oli herätellä lapsuusmuistoja askartelun merkeissä, tämä vaihe onnistui hyvin. Mutkia matkaan toi teollisuus muovi mikä ei tahtonut totella minua. En onnistunut sen taittelussa ja mytyssä olevan muovin leikkaaminen oli todella haastavaa. Tämän jälkeen yritin samaa kontaktimuoville, samalla lopputuloksella. Lopulta päädyin tekemään sabluunan paperista, aluksi epäilin todella paljon miten se onnistuisi, sillä paperi on hyvin haurasta varsinkin kun sen päälle jatkuvasti tuputetaan väriä. Nyt työ on kuitenkin valmis ja olen siihen tyytyväinen. Paperi  kesti hyvin epäilyksistä huolimatta! Noora

IMG_2411

RusettiverhoLähdin tekemään lopputyöksi kappaverhoja tyttövauvan huoneeseen sabluuna-tekniikalla. Idean keksin kummipoikani verhoista, joihin on painettu auton kuvia. Ajattelin, että vauvan huoneeseen sopisi saman tyyliset verhot, mutta tyttömäisemmällä kuviolla. Tein kaksi eri kokoista rusetti-sabluunaa teollisuusmuovista leikaten. Ongelmia oli hieman sabluunaa leikatessa kirurgiveitsellä, koska kuvioista piti saada symmetriset. Kun sabluunat olivat valmiit, leikkasin noin 3 metriä valkoista kangasta ja aloitin kankaanpainon tuputtamalla. Käytin ruseteissa kahta eri väriä, tumman pinkkiä ja vaaleanpunaista. Tuputtaminen sujui hyvin, sabluunalla sai nopeasti toistettua samaa kuviota ja verhot valmistuivat yllättävän nopeaa. Lopuksi silitin vielä verhot, sillä kuuma kiinnittää kankaanpaino värin kankaaseen. Olen tyytyväinen lopputulokseen, koska verhoista tuli aikalailla sellaiset kuin halusinkin. Hauskaa nähdä miltä ne sitten näyttävät vauvan huoneen ikkunassa! Sanna

IMG_2420

Ankkuri Päätin tehdä lopputyöksi ankkurikuviot tyynynpäällisiin sabluunatekniikalla. Tekniikka tuntui kaikista mukavimmalta ja kuviosta sai tarkemman. Tein aikaisemmin kurssilla myös kassiin kuvion samalla tekniikalla ja se ei onnistunut niinkuin halusin. Myös Siksi halusin kokeilla sitä uudelleen ja haastaa hieman itseäni. Valitsin kuvioksi ankkurit ja pohjaksi tyynynpäälliset, koska suunnittelin ne huoneeseeni. Siellä on paljon harmaata,valkoista ja ruskeaa väriä, joten ruskeat ankkuri kuviot toisivat mukavaa lisäystä sisustukseen. Ankkuri kuviota olen nähnyt aika monissa tekstiileissä, joten halusin kokeilla sitä itsekin.

yllättäväksi haasteeksi kuitenkin osoittautui ankkurien saaminen symmetrisesti tyynynpäällisiin. Olin ajattelut sitä helpommaksi, mutta kun tyynynpäällisiä oli vielä kaksi ja samat kuviot kummassakin, oli haaste saada ne tismalleen saman näköisiksi. Myös sabluunan muotoilu juuri haluamani näköisiksi tuotti haastetta. Kuitenkin lopputulos oli sellainen kuin halusin ja olen tyytyväinen!

Jenni

IMG_2416

IMG_2414

IMG_2415