Raahen lukion valintaoppaassa KU14 Lukiodiplomista:

Kuvataiteen lukiodiplomikurssi pyritään järjestämään 2. jaksolla ja se vastaa luonteeltaan ylioppilaskirjoituksia. Valtakunnalliset tehtävät vaihtuvat vuosittain. Opiskelija tulee kurssille vasta opintojensa loppupuolella (3. tai 4. opintovuonna), jolloin hänelle on jo kehittynyt persoonallinen ilmaisutyyli ja hän hallitsee itsenäisesti ja monipuolisesti erilaisten materiaalien ja tekniikoiden käytön. Ennen kurssille osallistumista opiskelijalla tulee olla suoritettuna neljä lukion kuvataidekurssia.

Kuvataiteen lukiodiplomeja on Raahen lukiossa tehty vuosittain vuodesta 2003 lähtien. Kurssi opettaa määrätietoista itsenäistä työskentelyä, ison kokonaisuuden hallintaa ja syventää käsitystä omasta taideteoksen tekemisprosessista. Taideteoksen rinnalla lukiodiplomissa arvioidaan omaa työprosessia kuvaava portfolio. Lukiodiplomit arvioi kaksi kuvataideopettajaa ja kurssista saa erillisen todistuksen ylioppilastodistuksen yhteyteen. Tehtäviä on ollut vuosittain useita, joista voi valita kiinnostavimman. Luvuvuonna 2009-2010 tehtyjen lukiodiplomitöiden lomaan poimin tekijöiden luvalla muutamia otteita portfoliopohdinnoista:

Toteuta teos, jossa esität oman tulkintasi Kalevalan myytistä,
hahmosta tai hahmoista.

 Halusin nimetä teoksen vasta kun kaikki työt olisivat täysin valmiita. Annoin kuvasarjalle nimen ”Ainon valinta”, koska halusin nimen viittaavan Kalevalaan, mutta samalla kertovan myös teoksesta. Valitsin tehtävän, koska halusin tulkita Kalevalan Ainon traagisen kohtalon. Ainon tarina oli mielestäni Kalevalan kertomuksista ajankohtaisin, sillä lähivuosina nuorten pahoinvointi ja epätoivoisina tekoina näyttäytyneet avunhuudot puhuttavat paljon. Kirsi
 
 
 

 

 
 

 

 
 
Toteuta teos, jossa kuvaat omaa suhdettasi ubiikkiin.

Piirrän paljon ns. ”fan art”-taidetta, jossa nimenomaan fani piirtää kuvia asioista, joista pitää. On hauska jakaa omia mielenkiinnon kohteitaan muiden ihmisten kanssa, varsinkin ilahduttaa niillä muita. Tuttuihin hahmoihin on muidenkin ihmisten helppo samaistua. …ihmiset ympäri maailmaa tunnistavat niitä, samalla ne symbolisoivat ”cyper-avaruutta”. Ne ovat kaikkialla. Pohdin seuraavaa: vaikka internet on lähentänyt ihmisiä, itseäni on aina joskus kalvannut ajatus siitä, että mitä jos tulevaisuutemme on pelkkää koneen ääressä istumista? Yhä nuoremmat lapset seikkailevat jo ” wowittamassa”, statusta pitää kasvattaa facebookissa korkealla kaverimäärällä, Irc-galleriassa taasen rakennetaan identiteettiä yhteisöillä ja fanitetaan yhdessä Johnny Deppiä. Vaikka yhteenkuuluvuuden tunne on minullekin tärkeää, internetissäkin, onko kaikki siellä aivan välttämätöntä?    Riikka


 


Tutki sukupuolen esittämisen tapoja taiteessa ja/tai visuaalisessa
kulttuurissa. Toteuta teos, jossa tuot esiin oman
näkökulmasi aiheeseen.

Olen aina sanonut, että parhaat ideat tulevat täysin odottamatta. No, tänään sain kingi-idean lukiessani jotain mainoslehtistä. Niissä tunnetusti mainostetaan milloin mitäkin tuotetta jonkun hemaisevan tytön hymyllä. Ja esimerkkejähän löytyy. Tv-shopissa on mullistava pölynimuri, joka tekee siivoamisesta nautintoa. Ai, tekeekö muka? No , ei todellakaan! Entäpä kuntopyörä, jota mainostetaan huippu-urheilijan avulla? Todellisuudessa ostaja on ylipainoinen laiskuri, joka ei todellakaan hymyile kuten mainoskasvo silloin kun käyttää sitä. Päätin siis hieman parodisoida todellisuutta. Tarkoituksena on kerätä mainoksia ja piirtää niistä todellisuutta kuvaava versio. Elisa

´Tyttöpoika’

Pukeutumistyylit ovat aina jakaneet mielipiteitä eri sukupuoliroolien kanssa ja mitä pidemmälle ”kehityksessä” (tässä yhteydessä tarkoitan kehityksellä roolien sekoittumista) mennään, sitä suvaitsevaisemmaksi ihmiset tulevat. Kaikkeen tottuu. — Pienenä lajittelin väriliituni tyttöjen ja poikien väreihin. Nykyään moinen tuntuisi mahdottomalta tehtävältä. Veera

Toteuta teos lähtökohtana erilaiset kankaat – tekstiilit,
kudokset, neulokset, punokset, tyllit, pitsit ja verkkorakenteet.
Kangas on tehtävän lähtökohta, johon voi liittää
myös muuta teoksessasi tarpeellista materiaalia. Pohdi
ja päätä mitä haluat teoksellasi kertoa.

”Lähtökohdaksi valitsin kaikessa yksinkertaisuudessaan teeman Perhonen. Tarkemmin asiaa pohtiessani perhonen kauniine ulkomuotoineen ei olekaan mikään kovin yksinkertainen asia ja edustaa hätkähdyttävällä tavalla vastakkaista kantaa nykyajan naisten vaatematerialismille. Perhonen on aina kaunis ja sen ”vaatteet” ovat aina samat. Nainen taas ei tyydy mihinkään ja vaihtaa nahkaansa monta kertaa päivässä. — En pyri työssäni tekemään välttämättä niinkään käyttövaatetta vaan oikeastaan teoksen, joka yhdistää symbolina toimivan perhosen naisten vaatetukseen. — Työn nimi on Perhosen siivillä.” Juulia

Kuvataiteen lukiodiplomitehtävät 2009-2010 pdf-muodossa

LUKUVUODEN 2010-2011 LUKIODIPLOMITEHTÄVÄT SAA JO NYT KUVISOPELTA TAI OPH:N SIVUILTA.

Muiden lukioiden kuvataiteen lukiodiplomitöitä:

Turun seudun lukioiden kuvataiteen lukiodiplominäyttely

Munkkiniemen yhteiskoulun lukiodiplominäyttely

Tiirismaan lukion kuvataiteen lukiodiplomityöt

Oulun kaupungin lukiodiplominäyttely