Raahen kaupungin kulttuuritoimi ja Raahen lukion Silmuina verkossa -hanke järjestävät Maailman ihanin tyttö– projektista tunnetun valokuvataiteilijan Miina Savolaisen luentosarjan Raahessa. Tilaisuudet liittyvät Galleria Myötätuulessa 1.10.–27.11.2010  esillä olevaan näyttelyyn.  ISÄ — Voimauttavia valokuvia on viidentoista valokuvaajan voimauttavan valokuvan menetelmällä toteutettama yhteisötaidenäyttely.

Näyttelyn avajaisiin osallistui 30.9.2010 runsas joukko Raahen lukion kuvataidekurssilaisia. Raahen lukiolaisista koostuva musiikkiopiston kantelekvintetti soitti avajaisten ohjelmanumerona kaksi Martti Pokelan sävellystä Kaipaus ja Ykköskiperä. Avajaispuheen  piti  nuorisotyönohjaaja Janne Kippola. Tiistaina 12.10. klo 13-14 Miina Savolainen pitää Maailman ihanin tyttö ja isä tarinat –luennon koko lukion väelle Kauppaporvarin Raahe-salissa.

Isyyteen keskittyvä valokuvanäyttely oli minulle positiivinen yllätys. Pidin valokuvista, joissa oli erilaisia isiä viettämässä aikaa lastensa kanssa. Minusta valokuvat olivat todellakin voimauttavia ja niistä tuli hyvälle tuulelle. Miina Savolainen ja valokuvaajat olivat tehneet erittäin hyvää työtä näyttelyä luodessaan. Minulla ei oikeastaan ole pahaa sanottavaa näyttelystä, sillä se sisälsi sekä isän ja pojan suhdetta ja myös isän ja tyttären suhdetta, eivätkä kaikki teokset olleet aina niin iloisia. Isyydestä oli saatu esille yllättävän monenlaisia puolia. (Lukiolaisen mietteitä näyttelystä)

Varmasti omat kokemukset isästä ja isyydestä värittivät kokemusta näyttelystä. Joistakin kuvista selvästi tuli ilmi oman isän kaipuu, joissakin kuvissa taas oli kuvattavana isän oma näkökulma lastaan ja omaa isäroolia kohtaan. Isyyttä käsiteltiin pääosin lämpimästi, oli kokemus isästä tai isyydestä millainen hyvänsä. Yksi kuvasarja jäi mieleen aika negatiivisena, kuvaajan isä oli ollut väkivaltainen ja muisto isästä ei ollut kovin lämmin. Loppujen lopuksi itselleni jäi kumminkin lämmin tunnelma. Itse pidin eniten kuvista joissa oli kuvattu nuoria isiä, isän tunteet pientä lastaan kohtaan tulivat hyvin linssinkin läpi kuvaa katselevalle selväksi. Olihan se aika suloista katseltavaa. (Lukiolaisen pohdintaa näyttelystä)

Kantelekvintetti soitti kaksi taidokasta kappaletta.

Kävimme siis eilen Miina Savolaisen valokuvanäyttelyssä, jonka aiheena siis oli isä ja isyys. Näyttely laittoi ajattelemaan erityisesti omaa isäsuhdetta ja yleensäkkin isän merkitystä perheessä. Myös laittoi miettimään oman isoisän käyttäytymistä ja huomasiko hänestä sellaista sodan aiheuttamaa ”lukittua huonetta”. Teokset oli erittäin hyvin aseteltu ja tila oli käytettä mainiosti varsinkin sen kopin sijainti oli hyvä sille se suorastaan kutsui sisään kun pääsi siihen kerrokseen. Eräs negatiivinen asia tosin näyttelystä löytyi, nimittäin tekstit. Monet hienot runot ja kuviin liittyvät teksti oli kirjoitettu todella pienellä ja ne oli seinässä kiinni joten niitä oli melko vaikea nähdä. Toinen asia joka pisti silmään oli se että muutama teos oli jotenkin sijoitettu hieman erilleen, luultavasti ei tarkoituksella, mutta ne oli kuitenkin hieman sivussa sillä huomasin ne vasta sitten kun olin lähdössä ja satuin vilkaisemaan taakseni. Täytyy kuitenkin vielä todeta että näyttely oli erittäin vaikuttava ja olisi hienoa nähdä muita tällaisia samankaltaisia näyttelyitä. En ole ennen ollut missään vastaavanlaisessa näyttelyssä joten kokemuksia näistä ei tosiaankaan ole paljoa mikä vaikeuttaa osaksi arvioimista ja kritiikin antoa. (Lukiolaisen pohdintaa näyttelyvierailun jälkeen)

Juttu Raahelaisessa näyttelystä 2.10.2010

Yleisöluennot:

Ma 11.10.2010 klo 13–16. Kauppaporvari.
– Voimauttava valokuva -menetelmäluento hoidollisen ja pedagogisen alan ammattilaisille.

Ma 11.10.2010 klo 17–19.30. Kauppaporvari.
– Voimauttava valokuvaus perhesuhteiden lähentäjänä. Avoin yleisöluento ja -näyttelyopastus.

Ti 12.10.2010 klo 13–14. Kauppaporvari.
– Luento Raahen lukiolaisille

Ti 12.10.2010 klo 14–15.30. Galleria Myötätuuli.
– ISÄ -näyttelyopastus

Ti 12.10.2010 klo 16–18. Raahen Suomalainen kirjakauppa.
– Maailman ihanin tyttö -yleisöluento

.

Miina Savolaisen luentotaltiointi keväältä 2010. (20 min.)