MISTÄ OLET?

Koulujen kulttuuriympäristöprojekti 2009-2011

Oletko jostakin kotoisin? Toivottavasti vastasit myöntävästi sillä se on terveellistä. Juuriensa tunnistaminen vahvistaa identiteettiä ja kasvaville nuorille se on erityisen tärkeää.

Raahen lukion kuvataiteen KU6-kurssilaisten kanssa pääsimme kokeilemaan yhteistyötä Antinkankaan koulun 6B-luokan ja Raahen museon kanssa.  Raahen museo on Suomen vanhin yliopistojen ulkopuolinen museo. Kävimme kurssin alussa luonnostelemassa erilaisia museoesineitä Raahen museolla. Lyijykynäluonnokset lähtökohtanaan lukion oppilaat tekivät mielikuvitukselliset työt raapekartongille. Aiheena oli kuvitella mitä esineet tekevät museossa öiseen aikaan.

Raapekartonkitekniikalla tehtyjä kuvia yöllisestä museosta:

Tietokilpailu – skypen avulla kohdataan yli ikärajojen

Kokeilimme ensimmäistä kertaa kuvapuhelua Skype-ohjelman avulla Antinkankaan alaluokkalaisten kanssa. Etäopetus virtuaaliluokassa on Raahen lukiolla ollut jo pitkään rutiinia, mutta lähinnä toisen asteen oppilaitosten kanssa. Antinkankaan kuudesluokkalaiset olivat tehneet kysymyksiä lukiolaisille oman museovierailunsa pohjalta. Kuudesluokkalaiset kysyivät vuorollaan lukiolaisilta keksimiään kysymyksiä. Kysymysten esittäminen oli hyvää esiintymisharjoitusta ja tutustumista web-kameran edessä esiintymiseen. Hyvistä kysymyksistä johtuen muodostui kahden lukiolaisryhmän välille tiukka tietokilpailu.  Reippaat alaluokkalaiset kysyvät kahteen joukkueeseen jaetulta lukioryhmältä kiperän museokysymyksen toisensa perään. Kotiseutuun ja kulttuurihistoriaan liittyviä kysymyksiä riitti koko oppitunnin ajalle. Tasaväkinen kilpailu päätyi lopulta niukasti punaisen joukkueen voittoon.

Yhteistyötä eri kouluasteiden välillä ei ole paljon. Uuden tekniikan kokeilu kulttuuriperintöopetuksessa ja onnistunut yhteistyö eri ikäisten oppilaiden välillä kannustaa kehittämään vastaavanlaisia oppimisprojekteja tulevaisuudessakin. Vastapalvelukseksi kiperistä museokysymyksistä lukiolaiset näyttivät kuudesluokkalaisille museosta tekemänsä raapekartonkityöt YouTubeen ladatun Photostory-esityksen välityksellä.

Lukiolaisten punainen ja sininen joukkue valmiina tietokilpailuun. Valkokankaalla näkyy livekuvaa Antinkankaalta kuudesluokkalaisten luokasta, josta tykitettiin haastava museokysymys toisensa jälkeen. Hauskaakin pidettiin, naurun tyrskähdyksiä kuului näköpuhelun välittämänä puolin ja toisin.

Raahen museo on aarreaitta kuvataiteen ja historian opiskelulle. Museohenkilökunta on aina ottanut hienosti vastaan opettajan ja opiskelijoiden toiveet vierailun teemasta ja painotuksista. Rauhallinen muutamiin esineisiin tai asiakokonaisuuksiin keskittyminen syventää käsitystä paikallishistoriasta. Museossa ei ole pakko tyytyä pelkkään opastukseen, talon puolesta saa piirustusalustat jolloin esineistöä voi tutkia myös kuvataiteen keinoin.

Jenny luonnostelemassa kotiseudun historiaan liittyviä museoesineitä Raapekartonkityötä varten.

KU6- ryhmäläiset luonnostelemassa raahelaisten merimiesten tuomia esineitä ja ihmeitä maailman valtameriltä ja kaukaisista maista.

Paikallishistorian tapahtumia asukkaiden haastatteluissa

Vielä ennen syyslomaa KU6 ryhmä jatkoi paikallishistoria-aiheella. Tunnilla kuunneltiin Raahen saaristoon liittyvä tarina, jonka pohjalta tehtiin nopeita akvarelliharjoitelmia. Kuudesluokkalaiset maalaavat saman kuunnelman pohjalta omat työnsä myöhemmin kevätlukukauden aikana kun akvarellimaalaus on kuvataiteessa ajankohtainen. Photostory-ohjelmaa opetellessa syntyi kuunnelmaa värittävä kuvakertomus: