KU7/12 Kankaanpainokurssilla tehtiin joulukuussa paljon töitä pukinkonttiin, omaan huoneeseen tai lukiolaisten mielessä häämöttävään, tulevien vuosien opiskelijakämppään. Tekniikkaharjoituksia syntyi mm. sabloonapainannalla, taikinatekniikalla ja palikkapainannalla. Tekniikkaharjoitusten jälkeen jokainen suunnitteli, luonnosteli ja toteutti mieleisensä lopputyön. Lopputyössä täytyi olla useimmille kankaanpainokuvioille tyypillistä TOISTOA.

Mielenkiintoisia toistuvia kuva-esimerkkejä toistuvista kuvioinneista löytyy esimerkiksi  Museoviraston rakennushistorian osaston monipuolisesta tapettitietokannasta. Tapettitietokantaan on tallennettuna mm. Raahen Rantakadulla sijaitsevien Leufstadiuksen talon, Soveliuksen ja Sovion talon vanhoja tapettinäytteitä!

Luonnos Matiaksen lopputyöstä

 

Valmiissa työssä kitaransoittaja on toteutettu harkituin valöörein. Maalaus mustalle kankaalle kankaanpainovärein. Matias

Viivin luonnos pussilakanan kuosiksi.

Sabloonapainannan yksityiskohtia viimeistellään siveltimellä:

Viivin suuri kaupunkiaiheinen kuvio syntyi sabloonapainannalla. Kaupungin siluetti toistui kankaassa ornamentin tapaan:

Sabloonapainanta on helppoa. Nykyisin internetissä on runsaasti ohjeita eri tekniikoihin. Kurssilla tutustuttiin kankaanpainon suomalaiseen historiaan, josta saa erinomaista lisätietoa esim. Kretongista printtiin -julkaisusta. Englanninkielisten verkkosivujen ja videoiden välityksellä voi huomata kuinka muissa kulttuureissa kuvioidaan kangasta.

Jatan suunitteleman kuvion kasviaihe toi joulun alla mieleen joulukuvastoon kuuluvat tähdet:

Sabloonapainantaa ja maalanrinteippejä (Eevi):

Kaverikuvat tekstiilitaideteokseksi (Mirva):

Kokeilukangas

Monen värisiä kolibreja lentelee harkiten sommitellussa painokankaassa.

Shakkiruudukolla kulkee hopea- ja kultakimalteisia pelinappuloita.

Jatan luonnos

Palikkapainantaa Intiassa:

Tutustu varhaisempiin  Raahen lukion kankaanpainokurssien oppilastöihin.