Raahen kaupungin Galleria Myötätuulen helmikuun näyttelyssä SILMIEMME LÄPI on esillä grafiikkaa, maalauksia ja veistoksia neljältä nuorelta taiteilijalta. Sanna Pitkänen, Tanja Rantapelkonen, Maarit Siltamäki ja Henna Tyrväinen ovat Kankaanpään taidekoulusta valmistuvia taideopiskelijoita. KU1 ja KU4 tutustuivat näyttelyyn ja samalla nähtiin mitä näyttelyn avajaisissa tapahtuu. Raahen kulttuuritoimi oli kutsunut puhujaksi taiteilija Jari Janssonin, joka esitteli nuoret taiteilijat ja lausui kannustavia sanoja taiteilijan uralle. Avajaisissa kuultiin myös musiikkiesitys ja tarjolla oli näyttelyvieraille tuttuun tapaan pikkupurtavaa.

Jari Jansson esittelee raahelaissyntyisen taiteilijan Tanja Rantapelkosen näyttelyavajaisissa 1.2.2011
Taidenäyttelykokemus ja uusi kokemus näyttelyavajaisista herätti keskustelua oppitunnilla. Lukiolaisten kommentteja näyttelyavajaisista:
”Huomasin kuinka monta erilaista taiteenalaa on. Tykkäsin perällä olleista hämähäkkitöistä, sekä viidakkotyöstä. Outoa oli mielestäni se miten hinnat määräytyvät. Mielestäni toista hienompi työ saattoi maksaa tonnin vähemmän.”
”Näyttely oli ihan mukava kokemus eikä aika tullut pitkäksi. Näyttelyavajaisissa en ole ennen käynyt, mutta näyttelyissä kyllä. Eläinmaalaukset olivat mukavia sekä harjateräksestä tehty nainen. Aina töiden hintoja ei ymmärrä, koska itsestä tuntuu, että tietty työ ei ole niin arvokas kuin hinta on. Kaikin puolin mukava kokemus. Mukava keskustella teoksista, kun on oppinut uusia termejä tunneilla =)”
” Vähän turhan taiteellista, ei montaa ´normaalia´ts. realistista taulua.”
” Ihan hyviä sipsejä oli. Itse en ole oikein taideihmisiä joten en oikein nauttinut kokemuksesta.”
” En ollut aikaisemmin käynyt ihan ammatilaistaiteilijan taidenäyttelyissä. Kokemus oli täysin uusi, mutta mielenkiintoinen. Taidenäyttely oli ihan kuin elokuvien ja tv-ohjelmien näyttelyt. Hienoa oli tutustua erilaisiin teoksiin ja tekniikoihin. Erilaisilla tekniikoilla oli tehty hienoja, uskottavia ja aidontuntuisia teoksia. Osa aiheista oli outoja, eikä teoksen nimi ja itse teos liittyneet välttämättä toisiinsa. Eli en huomannut niiden yhteyksiä. Koko tilaisuuskin oli hieno… Taitelijat itse olisivat voineet kertoa enemmän itsestään tyylistään ja teoksistaan.”
LUE VASTAUKSIA LUKIOLAISTEN KYSYMYKSIIN BLOGIKOMMENTEISTA JA KOMMENTOI ITSEKIN! TEOSTEN KUVAT ON JULKAISTU TAITEILIJOIDEN LUVALLA:
SILMIEMME LÄPI -näyttely on esillä Galleria Myötätuulessa 2.2. – 26.2.2011, avoinna ma-pe 10-17, la 12-16
Vieraile erilaisissa näyttelytiloissa maaiman taidemuseoissa virtuaalisesti tästä linkistä.
2 kommenttia
Comments feed for this article
03.02.2011 klo 21.34
Henna Tyrväinen
Hei!
Kiitos palautteistanne. Hinnat ovat nähtävästi herättäneet kummastusta, joten ajattelin hivenen valottaa syitä niihin. Jokainen taiteilija voi itse määritellä omat hintansa, mutta tärkeää on huomioida mm. materiaalikustannukset. Grafiikan tekemiseen tarvittava syväpainopaperi on arkkihinnaltaan (noin 80x100cm) viisi euroa, jonka lisäksi tarvitaan vielä laattamateriaali, pohjustusaineet, painovärit jne. Maalauskangas on noin 14 euroa/metri, tietyt akryylit 14e/tuubi (joita yksi maalaus saattaa imeä yli kymmenen) unohtamatta tietystikään pohjustusaineita jne. Pronssinvalun tekeminenkään ei mitään ilmaista hommaa ole.
Materiaalien lisäksi täytyy huomioida myös teoksiin käytetty aika. Yhden näyttelyn pito voi helposti vaatia vuoden työskentelyn, joten tuntiliksa on kaukana siitä tavan kahdeksasta eurosta.
Näyttelyn pitämisestä taiteilija harvoin pääsee plussan puolelle. Kuukauden vuokrat vaihtelevat parista sadasta tuhansiin euroihin, minkä lisäksi galleria voi periä 20-40% myytyjen teoksien hinnasta. Näiden lisäksi kustannuksiin voi kuulua mm. kutsukorttien (kyse useista sadoista) ja julisteiden painatus/postitus, vakuutukset, kuljetus, kehystys, avajaisten pito jne. Yhden tuhannen euron teoksen myynti ei siis taiteilijaa rikastuta; kuukaudessa olisi myös tärkeää maksaa kämpän ja mahdollisen työtilan vuokrat ja esimerkiksi syödä! 🙂 Myötätuuli on harvoja paikkoja, jotka eivät peri vuokraa ja auttavat monella tapaa mm. postittamalla kutsut. Saamme siis olla hyvin iloisia ja kiitollisia tästä.
Kuvataiteilijan tie on hyvin kivinen, kuten avajaispuheessakin mainittiin, mutta se antaa paljon! Kutsumusammatti siis. Mukavaa että näyttely on herättänyt pientä keskustelua! Toivottavasti teokset ovat antaneet jotain katsojilleen.
Jos jotain kysyttävää, vastaan mielelläni!
08.02.2011 klo 9.28
Aki Pulkkanen
Kiitokset hyvästä kommentista, jonka välitän lukiolaisille. Onnea upealle näyttelylle!