Raahen lukiolle saatiin lukuvuoden aikana hankittua pienimuotoinen valokuvastudiojärjestelmä KU3 Media ja kuvien viestitkurssilaisten käyttöön. Luonteva paikka studiotyöskentelyyn löytyi ilmaisutaidon pukuvarastosta, näyttämön pukeutumistilasta. Varaston siivousurakan ja järjestelyn jälkeen tilassa on kurssilaisten käytössä pukeutumiskopit, kuvausrekvisiittaa, näytelmistä jääneitä vaatteita ja kaksi hyvin valaistua peilipöytää, jotka houkuttelevat leikkimään erilaisilla rooleilla kameran edessä.

Tehtävänantona oli ottaa harkittu muoto- tai tuotekuva studio-olosuhteita hyödyntäen. Oppilaat suunnittelivat pienen opastamisen jälkeen minkälaisen tunnelman ja valaistuksen he kuvaan haluavat.  Studioon oppilaat pääsivät kuvaamaan pienissä ryhmissä. Studiokuvausharjoituksissa auttoi työelämään tutustumassa ollut Joona Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusopistolta.

Studiokuvauksen satoa:

Studiokuvausharjoitus energiajuomatölkistä. Pauli

Joonan kokemuksia lukiolaisten ohjaamisesta valokuvastudiossa:

Valokuvaaminen on itselleni mieluinen aihe, joten sen opettaminen tuntui luontevalta. Oma intoni valokuvaamiseen sai suurimman sysäyksen Lybeckerin valokuvauskursseilta Harri Hemmilän opetuksessa – yritinkin käyttää kokemuksiani esimerkkinä suunnitellessani opetusta. Suunnittelin oppilaille näytettäväksi lyhyen powerpointin, siinä kerroin tehtävästä ja vähän jo evästin suunnittelua kertomalla mitä studiossa käytännössä voidaan tehdä. Studiossa pienissä ryhmissä työskennellessä pääsin kertomaan kuvaamisesta vähän tarkemmin ja käytännönläheisemmin. On paljon helpompaa näyttää ihmisille miten asiat toimivat kuin yrittää selittää sitä pelkin sanoin.  Oli mukavaa kun ihmisillä oli suunnitelmia vähän eri vaiheissa. Toisten kanssa päästiin pienestä suunnitelmasta rakentamaan ja kokeilemaan kuvaa ja tekniikkaa, toisilla oli jo suuret suunnitelmat ja mietittiin miten parhaiden toteuttaa se. Molemmissa tapauksissa oli hienoa työskennellä ja opettaa, kun oppi itsekin paljon uutta.  

Jos muuten joku kurssilainen sattui innostumaan tai kiinnostumaan enemmänkin valokuvaamisesta ja kuvien muokkaamisesta, kannattaa seurata tätä sivustoa: http://phlearn.com Se on täynnä ilmaisia kuvaamis- ja muokkausohjevideoita perusteista edistyneisiin tekniikoihin, ja uusia julkaisuja tulee viidesti viikossa.

terv. Joona