Ku4 Taiteen kuvista omiin kuviin –kurssilla tutustuttiin kolmeen erilaiseen taiteilijaan, joiden aiheen ovat olleet kukat. Samalla opeteltiin itsenäistä tiedonhakua, yhteisöllistä kirjoittamista, kolme erilaista maalaustekniikkaa ja taidehistoriaa.

TEAM – yhteistyötä google.docsissa: ´Together Everyone Achieves More´

Lukiolaiset tekivät viiden hengen ryhmissä esitelmät kolmesta kukkia maalanneesta taiteilijasta. Esitelmät tehtiin Google.docsin avulla yhdessä kirjoittaen. Esitelmiin on helppo liittää verkosta löytyneitä videoita ja kuvia. Oleellisen tiedon etsiminen taidekirjojen ja internetin tietotulvasta on tärkeä taito.

Lammella ´köyhän miehen Givernyssä´

Elokuun aurinkoisena iltapäivänä maalasimme lukion takana sijaitsevalla lammella. Lammen pintaan heijastuvat hopeapajut. Sudenkorennot lentelivät akvarellistien yllä. Heijastukset väikkyivät lammen pinnassa kuten Claude Monet´n kuuluisassa Givernyn puutarhassa. Vangitsimme impressionismin hengen mukaisesti elokuisen iltapäivän mieliimme ja syntyneisiin akvarelliharjoitelmiin. Hyvällä mielikuvituksella lammelle saattaisi kuvitella Givernyn puisen sillan ja Monet´n lummekasvustot.  😉

Akvarellimaalausta lammella ´köyhän miehen Givernyssä´. Taustalla näkyy Raahen lukion merenpuoleinen julkisivu.

Akvarellimaalausta lukion takana olevalla lammella.

Sudenkorento istahti Aidan akvarellille.

Akvarelliharjoitelmia

Säilyneessä filmissä näkee kuinka Claude Monet maalaa impressionismin oppien mukaisesti havainnosta, suoraan kohteen äärellä. Taiteilija katsoo enemmän edessä avautuvan näkymän sävyjä ja muotoja kuin maalaustaan. Havainnosta maalaaminen on paljolti näkemään oppimista:

Akvarelliharjoitelma

Sukellus kukkien sisälle 

Georgia O´keeffe maalasi kukkia lähietäisyydeltä, niin että kasvien muodot ja värit muuttuivat miltei väripinnoiksi ja abstrakteiksi maalauksiksi. O´keeffe on ollut esillä viime aikoina Suomen mediassa Helsigin taidemuseossa kesä-syyskuussa 2012 pidetyn näyttelyn johdosta. O´keeffen maalauksia ei juurikaan ole Suomessa aiemmin nähty.

Open pihalta löytynyttä kukkavalikoimaa tutkien kuljettiin O´keeffen jalanjäljissä ja kuviskurssilaiset hajoittelivat kuivapastellitekniikkaa.

Luokkaan tuoduista kukista löytyi lähietäisyydeltä paljon sävyjä, muotoja ja yksityiskohtia.

Simo tutkii orvokin ja kurpitsan kukkien muotoja ja sävyjä kuivapastelliharjoituksessaan:  Kuivapastelleilla oli hauska piirtää kukkia O’keeffen tapaan. Kuivapastelleilla väreistä sai ”hohtavia” ja värit sai häivytettyä toisiinsa ilman selviä rajoja. Tummia kukkia oli mielenkiintoisempaa piirtää, mutta se on vain henkilökohtainen mielipide. Pidin näistä töistä paljon koska nopiaa ja värikästä 🙂  -Simo 

Sukellus koristekrassin sisälle. Diaraami auttaa aiheen rajaamisessa.

Oli mielenkiintoista päästä etsimään kukista hauskoja yksityiskohtia ja piirtää niitä O’keeffen tyyliin. Pidin kuivapastelleilla työskentelystä, koska se on helppoa ja niillä saa tehtyä kaikkia ihania sävyjä! 🙂 pidin erityisesti värikkäiden ja yksityiskohtaisten kukkien piirtämisestä, sillä niistä sai aikaiseksi mielenkiintoisia töitä, joita katsellessa ei välttämättä edes arvaa että mallina on ollut kukka -Meiju

Kuivapastelliharjoitelma kukan yksityiskohdasta.

kuivapastelliharjoitelmia

Keltaista ja okraa Arlesin auringon alla

Kuuluisimpia kukkamaalauksia lienee Vincent van Goghin kahdentoista maalauksen sarja auringonkukista. Kurssilaiset maalasivat keltaisen ja okran sävyjä tutkien luokkaan tuotuja auringokukkia. Maalaus luonnosteltiin nopeasti maalaushuovalle hiilellä ja maalattiin akryylivärein. Maalatessa saattoi kokeilla impasto-tekniikkaa ja ekspressionistisille maalauksille tyypillisiä paksujakin värikerroksia. Akryyliväri kuivuu nopeasti.

Auringokukkien keltaisuutta kuvisluokassa. Kukat olivat aiheena akryyliväriharjoitelmassa.

Auringonkukkia maalaushuovalle akryylivärein.

Työ oli yllättävän mukava tehdä, vaikka karsastelinkin aihetta aluksi.  ”Kukkia, ei tylsempää aihetta voi olla!”  asenne on tainut jäädä päälle ala-asteelta. 🙂 -Riikka

Akryyliväriharjoitelmia auringonkukista.

Kolmen nopean tekniikkaharjoituksen jälkeen sirryttiin vapaamuotosempien lopputöiden toteutukseen. Aiheena maalauspohjalle tehdyllä työllä on ´kubistinen omakuva´.