Lukuvuoden 2014-2015 kuvataiteen lukiodiplomitehtävien aiheissa oli Eläinten symboliikkaa, kuvallisia käsityksiä maailmankaikkeudesta ja huomioita Tove Janssonin juhlavuodesta.

Raahen lukion lukiodiplomikurssin suoritti tänä vuonna hyväksytysti neljä opiskelijaa. Tekniikat vaihtelivat kanaverkkoveistoksista akryylimaalauksiin. Tänäkin vuonna portfolion tekemisessä tuli useimmilla kiire. Portfolio ja teos ovat samanarvoiset lukiodiplomitöitä arvioitaessa.

IMG_1726

Tarun norsuveistoksen pinta muodostuu yksityiskohtaisesta koristeluta ja kimaltavista timanteista.

Norsu.

Eläin symbolina-tehtävässä piti tutustua eri aikoina ja eri paikoissa tuotettuihin kuviin, joissa kuvataan eläimiä ja eläinhahmoja. Miten eläintä on käytetty vallan ja voiman symbolina nykytaiteessa ja visuaalisessa mediassa? Tarun valitsemassa tehtävässä piti toteuttaa teos tai tuote, joka käsittelee tai hyödyntää eläinsymboliikkaa.

IMG_1727

Kirjainten taide Kohtaamme päivittäin erinäköisiä fontteja mediassa tai tuottaessamme tekstiä esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmalla. Fontteja eli erilaisia kirjasintyyppejä tai -lajeja on loputtomasti. Ne luovat painetulle tai sähköisesti tuotetulle tekstille ulkonäön. Tekstin asettelua kutsutaan typografiaksi, jolla tekstille annetaan haluttu visuaalinen muoto ja ilme. Typografia on kirjainten ja muiden kirjoitusmerkkien taidetta.

Meri on tutkinut lukiodiplomityössään, kuinka kirjoitusmerkit ja kirjoitukset ilmenevät eri aikojen kuvataiteessa. Merin maalauksiin kätkeytyy kullekin aikakaudelle ja kulttuurille tyypillisiä fontteja. Portfolioon talletetut pikkutarkat luonnokset täydentävät kokonaisuutta.

IMG_1725

IMG_1724

Onnen kädet

Olen aina ollut kiinnostunut erilaisista uskonnoista ja kulttuureista. Siksi halusin valita tehtävän, koska siinä voi perehtyä tietyn kulttuurin historiaan paremmin. Haluan tutkia hindulaisuuden häärituaaleja, etupäässä hennatatuointeja ja oppia niistä ja niiden merkityksistä lisää. Haluan työlläni kertoa kulttuurien erilaisuudesta. 

IMG_1720

Vaikeinta työskentelyssä oli ajankäytön säätely. Vaikka työskentelyyn oli käytössä paljon aikaa, se tuntui loppuvan kesken. Muita ongelmia tuottivat alussa ollut kipsinauhakokeilu, mutta siitä selvittiin materiaalia vaihtamalla. Lisäksi olisin halunnut käsistä tasaisemmat, mutta rosoisuus tuo särmää. 

IMG_1721

IMG_1723

Maailmankaikkeus.