Raahen nuorisovaltuusto pyysi lukion KU4-kurssilaisia maalaamaan kuluneeseen alikulkutunneliin seinämaalauksen. Ratakadun alikulkujen seinät saavat väriä pintaan Raahen nuorisovaltuuston tekemän aloitteen ansiosta:

Raahen kaupungin kulttuurilautakunnalle

ALOITE RATAKADUN SEKÄ SEN SUUNTAISESTI KULKEVAN RAUTATIEN ALITSE KULKEVIEN ALIKULKUJEN SEINIEN ULKONÄÖN UUDISTAMISESTA

Ratakadun ja sen rinnalla kulkevan junaradan alitse kulkevat alikulkutunnelit ovat ulkoiselta olemukseltaan rapistuneet suorastaan epämiellyttävän näköisiksi.

Nuorisovaltuusto ehdottaa, että alikulkujen ulkonäön uudistaminen tapahtuisi esimerkiksi Raahessa toimivien yläasteiden ja 2. asteen oppilaitosten kuvataideryhmien toimesta nuorisovaltuuston organisoimana. Projektiin mukaan lähtevät ryhmät valmistaisivat suunnitelmat, joiden hyväksynnän jälkeen ryhmät sitten toteuttaisivat suunnitelmansa.

Raahessa 11. lokakuuta 2010

Nuorisovaltuusto toimi meidän maalaajien mielestä kiitettävän aktiivisesti tarjoten mm. maalit ja järjestäen tunneleiden pohjamaalauksen. Maalauksen lomassa hörpittiin kahvia Nuorisokeskus Paradicessa. 

Kulahtaneen alikulkutunnelin lähtötilanne.

Tutustuimme oppitunnilla erilaisiin seinämaalauksiin. Luokassa kierteli kirjoja graffititataiteesta, lukiolaiset nostivat esille erityisesti Banksyn. Oppilaat tekivät useita luonnoksia ja ehdotelmia alikulkua varten.

Kun luonnokset olivat valmiita, äänestämällä valittiin viisi ehdotusta nuorisovaltuuston käsiteltäväksi. Nuorisovaltuustosta tuli sitten oma ehdotus, jossa oli yhdistetty useampaa heille lähetettyä luonnosta:  varjokuvia ihmisistä, valuvat maalipurkit sekä maaliroiskeet. Tämän luonnoksen pohjalta alettiin sitten tekemään tarkempia suunnitelmia. Valmistettiin luonnolliseen kokoon mallivarjokuvia, joiden ansiosta oli helppo siirtää hahmo alikulun seinälle. Käsiä ja maalipurkkeja piirrettiin myös ahkerasti. Maanantain maalauspäivä valkeni aurinkoisena.  Opiskelijat maalasivat ahkerasti koko päivän ajoittaisista ankarista tuulenpuuskista huolimatta. Tuulen nostattama hiekka ratisi suussa.

Maalaaminen oli hauskaa ja aika helppoa. Myös se oli hyvä, että pensseleitä ja maaleja oli runsaasti. Tämmöinen maalaaminen oli uusi siisti kokemus ja olisin kyllä valmiina myöhemminkin taas samanlaiseen projektiin. Emma

Välillä oli kylmä, polviin ja niskaan sattui. Maalaaminen oli minulle ainutlaatuinen kokemus, koska en ole päässyt tekemään mitään vastaavaa ennen. Ohikulkijoiden positiiviset kommentitja kiitokset antoivat lisäpuhtia työntekoon. Annika

Jotkut ohikulkijat pysähtyivät ja kyselivät mitä oikein teemme. Eräs aikoi tulla illalla katsomaan mitä on saatu aikaan. Positiivisia kommentteja!  Hanna

Mielestäni idea maalauksesta oli hyvä, sillä siinä oli otettu kolme ideaa mukaan ja sovellettiin yhdeksi suunnitelmaksi. Ja tietysti oli mukavaa, kun oma ehdotus oli mukana. Niina

Koko projekti oli minusta mukava. Kun tietää että on mahdollisuus saada oma työ moneksi vuodeksi näkyviin, on ihan erilainen motivaatio suunnitella sitä. Työ onnistui mielestäni hyvin, mutta mua häiritsee, että osa varjohahmoista oli ihan eri tyylisiä kuin toiset. Olisin kaivannut yhtenäisyyttä. Hyvin onnistui minun mielestänä maalipurkit ja suurin osa varjoukkeleista. Yllätyksenä tuli se kuinka matala alikulkutunnelin seinä oli.

Varjoja syntyi seinälle maalaajistakin. Oli kevään lämpimin päivä, mutta jäätävä merituuli pöllytti hiekkaa ja vain tunnelin suulla, sekä nuorisokeskus Paradicessa saattoi lämmitellä.

Paradice, vanha tullikamarirakennus taustalla.

Ekspressionistista roiskintaa maalattujen maalipurkkien luona.

Mielestäni työ onnistui hyvin…Jokainen oli innokkaasti mukana työssä. Väriläiskät olivat kivoja. Hahmoissa näkyi jokaisen oma kädenjälki. Myös ryhmähenki oli hyvä.  🙂  Hanna

Kiitokset Raahen nuorisovaltuustolle ja kaupungille hienosta maalausmahdollisuudesta!