KU2 kurssilla tehtävänä oli muotoilla savesta kannellinen ruukku, jonka ulkoasu viittaisi johonkin tuoksumuistoon. Sanotaan, että hajuaisti on suorin tie muistoihin. Väitteen todenperäisyyttä kokeilimme kurssin aluksi kun tavoitteena oli pelkän hajuaistin perusteella tunnistaa eri tuoksuja luokassa kiertävistä pilttipurkeista.

Tehtävä hajuaistille.

Hajuaisti toi mieleen muistoja. Kaneli, sitruuna, kardemumma, kloori, rommi, vanilja, partavesi, anis...

Hajuaisti johdatti muistoihin.

” Tää on haju on pullasta, leivontapäivä!”

”Uimahalli!”       ”Karkkipäivä!”                ”HYI!”       ”Valkosipuli!”

Tuttujen ja tuntemattomien tuoksujen jälkeen aloitettiin keramiikkaruukun luonnostelu, joissa visualisoitiin ruukun muotoon hajumuisto. Kalan haju, vastaleikatun nurmikon tuoksu, sipuli paistumassa pannulla…

Keramiikkakala

Kalanmuotoinen keramiikkaveistos

Metsän tunnelmaa.

Kahvipapuja

Mainostoimistoissa ja muotoilijoiden työssä pakkausten ja esineiden herättämät mielikuvat vaikuttavat kuluttajien ostopäätökseen. Hankitojen perusteena toimivuuden lisäksi on myös esteettinen ulkoasu, joka vetoaa valittuun asiakasprofiiliin. Haasteena keramiikkatehtävässä olikin tuoda kuvalliseen muotoon harkituksi keramiikkaruukuksi valittu tuoksumuisto ja tuoksun tunnelma. Nopeaa, luovaa teollisen tuotteen ennakkoluulotonta ideointia voi harjoitella vaikka tämän nettisivun avulla.