Lukuvuonna 2010 – 2011 Raahen lukion lukiodiplomikurssilla valmistui töitä harvinaisen vähän. Viisi valmiiksi saatettua työtä olivat sitäkin upeampia taidonnäytteitä. Lukuvuoden lukiodiplomitehtävät löytyvät opetushallituksen sivulta. Seuraavan lukuvuoden tehtävät julkaistaan samalla sivulla kevään kuluessa ja ne saa monisteina myös kuvataideluokasta. KU14 LUKIODIPLOMIKURSSI on luonteeltaan itsenäinen ja se suoritetaan opettajan valvonnassa. Kurssilla tehdään taideteos ja portfolio.  Raahen lukiossa lukiodiplomit arvioi kaksi kuvataideopettajaa ja kurssista saa suoritusmerkinnän ja erillisen lukiodiplomitodistuksen.

MATIAS:

Matemaattinen taide. Toteuta kaksi- tai kolmiulotteinen teos, jossa tutkit matemaattista kauneutta.

Valitsin aiheen koska geometrisyys ja moniulotteisuus rupesi kiinnostamaan minua katsottuani muutamia kuuluisia teoksia netistä. Useimmat teoksista olivat M. C. Escherin tekemiä graafisia töitä. Teokset pistivät minut miettimään teoksia monelta kantilta ja toi ajatuksen että voisinko itse saada tehtyä samanlaista aivotyötä vaativaa työtä? Keräsin taiteilijasta tietoa.

Päämääränäni oli vain ja ainoastaan saada teokseen graafista ajattelua ja syvyysvaikutelmaa, joten luonnostelin tasoja. Seuraavaksi mietin, kuinka saisin esille monitasoisuuden. Päätin käyttää ihmisiä rimpuilemassa . Työni muuttui erilaiseksi tekemisen myötä, kun päätin kokeilla kaikkea vaativimman kautta…

…Hyviä puolia työssäni on ukkelit. En koskaan ollut kunnolla piirtänyt liikkuvaa ihmsitä, enkä varsinkaan lihaksistoa. Suoriuduin piirtämisestä mielestäni yllättävän hyvin. Sain ukot näyttämään lihaksikkailta ja liikkuvilta. Myös hankala viivavarjostustekniikka meni mielestäni hyvin. …   En ole tyytyväinen työssäni kaikkiin varjostuksiin ja tasojen symmetrisyyteen. Portaissa näkyy kiireys, sillä aika rupesi loppumaan ja en voinyt tehdä niin huolella …    lopputuloksena pidän työtä kuitenkin hyvin onnistuneena. Päämääränä oli saada aikaiseksi työ, josta käy moniulotteisuus esille. Minusta työtäni täytyy katsella monesta suunnasta että ymmärtää sen täysin.  


JENNY:

Häpeä. Toteuta teos, jossa käsittelet häpeän tunnetta.

Kehitin idean työhöni puolivahingossa jo kesälomalla. Kuten kaikki kuningasajatuksilta kuulostavat ideat, tämäkin sai alkunsa keskellä yötä. Ihmettelin kavereiden kanssa mesessä, mitä ihmettä voisin lukiodiplomityönä tehdä ja erityisesti pyörittelin mielessäni HÄPEÄ-aihetta, ja sitten mieleen vain juolahti simppeli ajatus: piirrän paljon yksinkertaisia, noloja tilanteita ja asettelen ne isolle taustalle, lopputuloksen kunnon häpeäkollaasi…

Jokatapauksessa olen ja en ole tyytyväinen pieneen taideteokseeni. Se näyttää ihan jonkun pikkulapsen askartelemalta, mutta toisaalta se on kyllä ihan minun näköiseni. Toivottomia mangavaikutteita , kirkkaita värejä ja pakkohan sinne tänne oli pieniä tekstejäkin raapustella. Ali tajuista sarjakuvan tekoa, ei-sarjakuviinkin.

MIIA

Häpeä. Toteuta teos, jossa käsittelet häpeän tunnetta.

Meni koko kesä ja vähän syksyäki enen ku keksin lukiodiplomille aiheen. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyin kuitenkin tehtävään häpeä. Oli selvää, että tauluun telee ihminen tai ihmisiä, mutta oli vaikea keksiä, miten häpeäntunne taulusta välittyisi. Selailin nettiä ja yritin etsiä erilaisia kuvia ja tietoja häpeästä. Lopulta eksyin sivuille jossa kerrottiin islaminuskosta. Häpeä liittyi siihen sillä tavalla, että musliminaiset häpeävät raskautta ennen avioliittoa. Kyseinen häpeä tuntui paljon suuremmalta kuin vaikkapa se, että häpeää omia vaatteitaan tai ulkonäköään.

…Kun töitä katsoo valmiina, harmittaa kun en tehnyt aikaisemmista taulusista samantyylisä kuin viimeisestä. Muuten olen tauluihin tyytyväinen. En ole varma, sainko tunteen välittymään tauluista oikein , mutta ainakin taulujen aiheen pitäsi olla tunteita herättävä…

ESSI

Matemaattinen taide. Toteuta kaksi- tai kolmiulotteinen teos, jossa tutkit matemaattista kauneutta.

Työskentelyni on edennyt ajankäytön suhteen erittäin hyvin. …tällä hetkellä olen hyvin kiitollinen itselleni kun pidin päiväkirjaa työn kulusta. Käytin työssäni akryylivärejä, koska ne ovat minulle ennestään tutut ja tiedän kuinka ne käyttäytyvät.

MIRVA

Rakennettu maisema ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Tutki ja kuvaa, miten elinympäristösi on muuttunut ihmisen toiminnan tuloksena eri aikoina, ja miten itse sijoitut tuohon jatkuvaan muutokseen. Käsittele teoksessasi myös lähiympäristösi mahdollisia tulevaisuuskuvia.

Varsinkin työskentelyn alkuvaiheissa epäröin paljon, mutta olin määrätietoinen sen suhteen mitä olin tekemässä ja jatkoin työtäni eteenpäin. Prosessi oli melko pitkä ja stressaava, mutta todellakin vaivan arvoinen! … Rajattu aika tuotti vaikeuksia, kun työtä sai tehdä vain 45 minuutin pätkissä, joko yhden tai usemman tunnin peräkkäin. Teen usein kuviskurssien töitä myös tuntien ulkopuolella ja nyt kun niin ei saanut tehdä, ajankäyttö tuntui vaikealta. Opettaja ei saanut neuvoa työskentelyssä, mikä sekin oli uutta ja erilaista, toisaalta pidän myös itsenäisestä työskentelystä. 

Työ vaati paljon tarkkuutta, aikaa ja kärsivällisyyttä. Työnteon aikana opin valtavasti uutta!

Linkkejä muiden lukioiden 2011 lukiodiplomeihin/näyttelyihin:

– Oulun lyseon lukio