Opiskelijat kuuntelivat kiinnostuneina korujen suunnittelun käänteitä ja kertomuksia suunnittelun taustalla.

Vuoden 2011 Raahen TAITAJAKSI valittu kultaseppä-muotoilija Päivi Harjuhaahto vieraili KU7-kurssilaisten vieraana lukion kuvisluokassa. Päivi Harjuhaahto on päässyt ylioppilaaksi Raahen lukiosta. Vierailun aikana kuultiin muotoiluprosessin etenemisestä luonnoksista valmiiksi, markkinoitavaksi tuotteeksi. Päivi kertoi runsaan kuvamateriaalin kera myös hienoista, asiakaslähtöisistä projekteista, joissa tilaustyö suunnitellaan asiakkaan tarpeita ja toiveita kuunnellen. Muotoilijan työt eivät ole pelkästään omaa yksinäistä luovaa ilmaisua vaan vuorovaikutusta asiakkaan ja tilaajien kanssa, korujen tuotantoon osallistuu muotoilijan lisäksi lukuisa tekijäjoukko.

Raahen Taitaja-lehtijuttu Raahen Seudussa

Päivi Harjuhaahdon esittely Kalevala-korun nettisivulla

Koru kuin tarina – miten korut valmistuvat? Lehtijuttu Yhteishyvässä (sivu 34).

Kalevalakorun tuotannon Ahti ja Vellamo saivat alkunsa merenneidon hiuksista. Korun keskellä on filigraanikuviona kuvatut kalat. Riipuksessa Ahdin atraimen kärkeä muistuttava muoto on yhdistetty mustaan nahkanauhaan. Ahdin sekä puolisonsa Vellamon koruissa kansantarujen aiheisiin on yhdistetty moderni muotokieli.

Päivi kertoi luonnostelevansa ja piirtävänsä korut useimmiten käsin. Luonnoksia syntyy runsaasti ja ideoiden taustalla voi olla mistä tahansa löytyvä mielenkiintoinen muoto. – Onneksi kännyköissä on nykyään kamerat! Päivi sanoo ja näyttää lukiolaisille mielenkiintoista valokuvaa, jossa on rytmikkäitä muotoja katukiveyksistä.  Tarkkojen piirrosten pohjalta Kalevalakorun kultaseppämestari, niinikään raahelaislähtöinen Miikka Westman mallintaa korut digitaalisesti tietokoneen 3D-ohjelmalla. Tietokoneella luotuihin kuviin saadaan aidon näköinen materiaalintuntu. Päivi suunnittelee useita malleja, joista asiakkaan on helppo valita omiin tarpeisiin sopivin. Yritysasiakkaat tilaavat koruja mm. liikelahjoiksi ja persoonallisiksi  muistamisiksi henkilökunnan merkkipäiville.

Suunnitelmien ja luonnosten arkistoista voi löytää yllättäin ideoita vielä vuosien jälkeen.

Asiakas kohdataan kasvotusten jolloin työtehävä alkaa muodostua. Asiakkaalta saa materiaalia ja toiveita jonka pohjalta on hyvä lähteä toteuttamaan tuotetta firman näköiseksi. Usein yritysasiakkaille on graafinen suunnittelija suunnitellut graafisen ohjeistuksen, logon tai liikemerkin, jotka voivat olla korusuunnittelun lähtökohtana. Jos suunniteltava korun lähtökohtana on logo, kysyy Päivi luvan logon suunnitelijalta.

Luonnokset mallinnetaan 3D-ohjelmalla valokuvan kaltaisiksi ja printataan. Kuvat esitellään asiakkaalle ennen tuotannon aloittamista.

Opiskelijat tutkailivat kuvia 3D-mallinnuksista. 3D-mallinteet printataan 3D-printterillä ja niistä voidaan valaa muotit koruja varten.

Ideoita voi saada arvaamattomista paikoista, onneksi nykyään on kännyköissäkin kamerat!

Päivi toi myös konkreettisia esimerkkejä töistään joita oppilaat ihastelivat.

Päivi toi myös konkreettisia esimerkkejä töistään joita lukiolaiset ihastelivat.

Ku7 -kurssilaiset toteuttavat tekniikkaharjoitusten jälkeen lopputyön, jonka suunnitteluprosesiin kiinnitetään paljon huomiota. Tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa persoonallinen painokangas omaan käyttöön. Oli mielenkiintoista kuulla ideoita ja tarinoita muotoilijan työn taustalla.

Suurkiitokset Päiville vierailusta!