KU2 Tee kannellinen saviastia, joka säilyttää jotain salaisuuksistasi. Tutustu savityöskentelyn tekniikoihin, ruukku on helpoin rakentaa makkaratekniikalla. Saviastian koon voit itse päättää (riippuuko saviastian koko salaisuuden koosta?) Tee astian kanneksi salaisuutta vartioiva eläin- tai sarjakuvahahmo. Voit ottaa työhösi mallia myös egyptiläisistä kanooppi-astioista. Pyri muotoilemaan työsi niin että siinä on vaihtelevaa pintarakennetta ja se on mielenkiintoinen joka puolelta. Säilytettävää salaisuutta ei tarvitse paljastaa. Muihin keramiikan tekniikoihin (mm. valusavi, levytekniikka ja dreijaus) pääset tutustumaan KU9-kurssilla, jossa viime vuonna aiheena oli Raahen opetustoimen monikulttuurisuusviikon teemamaa, Kiina.

Salaisuuksia säilyttävät saviruukut keräsivät katseita koulun portaikossa.

Kurssilaisten kommentteja

Tavoitteenani oli saada tehtyä ´toimivan´ näköinen astia. Tähän asti en ole osannut työstää savesta sellaista muotoa, mihin olisin tyytyväinen, mutta nyt se onnistui. Kannesta tuli aidon- ja hyvännäköinen, ja itse ruukusta ihan kaunis. Savityötä maalatessani yritin olla erityisesti karhusta tarkka. Hiukan harmittaa, ettei ruukkua voinutkaan lasittaa, mutta ehkei sillä niiiiiin kamalasti lopulta ole väliä, jos sitten KU9-kurssilla tekisin uuden, jonka lasitan.”

”Savityö oli ihan ok, idea vähän epäonnistui kun ruukku oli kuivahtanut ja savi ei tarttunut siihen enää”.

”Savityön tekemisestä tykkäsin suunnattomasti. Halusin pyöreyttä ruukun muotoon ja se onnistui kivasti. Kahva ja kannen ”kettu” oli kiva suunnitella, kuin myös ruukun pinta. Tekisin kahvan vieläkin paremmin, jos saisin jotain parantaa.”

”Ei ollut savenvalanta mun juttu! Savea olis voinu vatvoa ikuisuuksiin.”

KU2-kurssilaiset tutustuivat lyhyesti muotoilun historiaan ja muotoilijan ammattiin. Nopean kertauksen suomalaisen muotoilun historiaan saa vaikkapa Design museon verkkosivuilta, jossa voi selailla kuvia aina 1900 vuoden Pariisin maailmannäyttelystä 2000-luvun designtuotteisiin.  Esineiden ulkoasu liittyy toimivuuteen ja markkinointiin.

Suomalaista osaamista vietiin maailmalle Shanghain maailmannäyttelyssä, jossa muutamat kurssilaiset olivat syksyllä päässeet vierailemaan Raahen nuorisokuoron mukana. Kuoroa johtaa lukion pitkäaikainen musiikinopettaja Pauli Ylitalo. Suomen paviljongissa vierailleiden lukiolaisten mukaan maailmalle oli saatu vietyä palanen Suomea ja suomalaista osaamista.

Raahen nuorisokuorossa laulaa monta lukiolaista:
Jos muotoilu alkaa kiinnostaa voi ammattiin kouluttautua mm. seuraavissa oppilaitoksissa:

Teollinen muotoilija (TaK/TaM/TaT): Taideteollinen korkeakoulu (Helsinki) ja Lapin yliopisto (Rovaniemi)

Muotoilija AMK tai Artenomi AMK: Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu (Joensuu) Lahden ammattikorkaekolulu (Lahti), Metropolia ammattikorkeakoulu (Vantaa), Hämeen ammattikorkeakoulu (Hämeenlinna), Mikkelin ammattikorkeakoulu (Mikkeli), Seinäjoen ammattikorkeakoulu (Seinäjoki), Turun ammattikorkeakoulu (Turku) ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulu (Kotka) Savonia ammattikorkeakoulu (Kuopio) (lähde: wikipedia, artikkelissa muotoilu). Oppilaitosten sivuilta ja kuvisluokasta löytyy aloihin liittyviä ennakko-  ja pääsykoetehtäviä.