Siemenestä kasvatettu Selenicereus grandiflorus kuvisluokassa. Yönkuningatar- kaktuksen kukka kestää vain yhden yön. Kasvin taustalla Emmi maalaa mustepesutekniikalla kuviskurssin aloitustyötään, jonka aiheena oli kaktuksen yöllinen kukinta.

Mitä taiteessa tapahtuu nyt? KU5 kurssin aloitustehtävänä maalasimme pienet mustepesutekniikkatyöt. KU5-kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii seuraamaan ja arvioimaan nykytaiteen ajankohtaisia ilmiöitä ja tutustutaan eri taidealan organisaatioihin.  Useimmille Raahen lukiolaisille nykytaide ja ooppera ovat vain valtion kaukaisia, mediavälitteisesti saavutettavia/saavuttamattomia kulttuurilaitoksia Helsingissä. Mahdollisuudet kohdata alkuperäisiä teoksia ja visuaalisen kulttuurin viimeisimpiä tuulia ovat äärimmäisen rajalliset.

Kulttuurikasvatuksen näkökulmasta olisikin tärkeää, että Valtion kulttuurilaitokset panostaisivat entistä enemmän myös Pohjois-Suomen palvelemiseen esim. toimivien verkkopalveluiden avullla. Missä viipyvät asiantuntijavierailut kouluihin esim. Skype-kuvapuheluiden avulla? Missä on koko Suomea palveleva tarjonta? Satelliitti- ja kiertonäyttelyitä kaivataan myös pikkukaupungeissa! Kaupungin kulttuuriopetussuunnitelma pyrkii luomaan mahdollisuuksia kulttuurin kohtaamiseen oppitunneilla.

KU5 Nykytaiteen työpaja -kuviskurssissa madalletaan kulttuurin kynnyksiä ja pohditaan mm. nykytaiteen taustalla vaikuttavia ilmiöitä ja taidekäsityksiä sekä kulttuurien välistä vuorovaikutusta ja visuaalisia alakulttuureja.

Emman mustepesutekniikkakokeilu. Pahville maalataan ensin peitevärillä. Maalauksen kuivuttua peitetään työ musteella ja vaaleat kohdat pestään esille hanan alla.

Raahen opetustoimi järjesti lukiolla VOORUMI -tapahtuman. Myös kuvataiteen pajassa lauantaina 8.10.2011 maalattiin mustepesutekniikalla yönkuningattaren kukkia. Samalla tutustuttiin internetin ja sosiaalisen median käyttöön kuvataideopetuksessa. Useimmille luokanopettajille mustepesu- ja pressprint-tekniikat olivat ennestään tuntemattomia. Lauantaina julkistettiin myös Taito- ja taideaineiden kehittämisryhmän TAIKAKUU-sivusto, jossa on esillä Raahen alueen oppilastöitä ja ideoita taito- ja taideaineisiin.

Karinan yönkuningatar. Lehdessä on kokeiltu skraffito-tekniikkaa, peitevärin osittaista raapimista, jolloin muste tarttuu raavittuihin kohtiin kiinni.

.

Yönkuningattaren aariaa Mozartin Taikahuilu-oopperassa pidetään koloratuurisopraanon taidonnäytteenä. Mikä on harrastamisen, taituruuden ja taiteesta nauttimisen suhde? Ajatuksia herättävän tulkinnan vaikeasta aariasta laulaa musiikkia palavasti rakastanut Florence Foster Jenkins. Saako oopperaa laulaa, jos ei ole ollenkaan musikaalinen? Milloin kitchistä tulee camppia? Mikä on hyvää ja mikä huonoa makua? Kuinka tarkasti ympäröivän kulttuurin tuotteita me olemme ja miten omasta lähtökohdasta voi kohdata muita kulttuureita? Millaisia visuaalisia nuoriso- ja alakulttuureita on pinnalla Pohjois-Pohjanmaan nuorilla nykyään? Miten populaari- ja korkeakulttuuri määritellään ja millaista vuorovaikutusta niiden välillä löytyy?

Kulttuurilaitosten (verkko)palveluja kouluille:

Kiasma – Nykytaiteen museo – koulusivut

Ateneum – kouluille

Kansallisooppera – yleisöyhteistyö

Suomen Kansallismuseo

Oulun taidemuseo – taidekasvatus